Skip to main content
  • Nieuws
  • “In tegenstelling tot andere oplossingen kan 5G zich richten tot een breed bereik met specifieke benodigdheden.”

“In tegenstelling tot andere oplossingen kan 5G zich richten tot een breed bereik met specifieke benodigdheden.”

  • 16/06/2021

Inzetten op digitalisering wordt belangrijker met de dag, zowel op lokaal niveau als op internationaal niveau. Sylvain Coppens (Ericsson) legt uit waarom het 5G-netwerk een belangrijk aspect is binnen deze digitalisering. 

Sylvain Coppens (Ericsson)Zal 5G de manier waarop wij zakendoen veranderen?

Sylvain Coppens: “5G is een zeer belangrijk aspect geworden binnen de digitale transformatie van een bedrijf. Een voorbeeld is het concept van de digital twin (een virtuele representatie van een product), dat een zeer snelle connectiviteit vereist zonder vertraging. Die real-time connectie kan 5G bieden. Ondernemingen die gebruik maken van het 5G-netwerk zullen de mogelijkheden van vandaag kunnen overtreffen, zullen problemen kunnen oplossen op nieuwe manieren en zullen anders leren werken en denken.”

Er zijn enkele zeer belangrijke gemeenschappelijke kenmerken die zich voordoen bij een bedrijf dat gebruik maakt van 5G.

  • Elk proces kan opgezet en/of bijgestuurd worden vanop afstand
  • Elk proces kan op elk moment gemonitord en/of bijgestuurd worden
  • 5G biedt fundamentele oplossingen voor AI
  • Optimalisatie van edge computing (deze technologie verwerkt gegevens zo dicht mogelijk bij de gegevensbron)
  • 5G heeft een veel hogere vorm van veiligheid, zonder af te doen aan de algemene prestaties

Heeft 5G specifieke voordelen voor bedrijven die internationaal actief zijn?

Sylvain Coppens: “Zoals bij vorige mobiele technologieën (2G, 3G en 4G) is ook 5G beschikbaar op alle continenten. In tegenstelling tot andere oplossingen rond connectiviteit kan 5G zich richten tot een breed bereik van zaken met specifieke benodigdheden. Daarnaast zorgt 5G wereldwijd voor een veilige en betrouwbare  oplossing. Dit laat bedrijven toe om al hun internationale activiteiten te integreren in slechts één toepassing, wat zorgt voor een efficiëntere werking."

"Tegen eind 2021 zullen er meer dan een half miljard gebruikers zijn van het 5G-netwerk."

Wanneer zal 5G een onderdeel worden van ons dagelijkse leven?

Sylvain Copppens: “Desondanks het 5G-netwerk beschikbaar is in elk land zien we een duidelijk verschil op welke manier en op welke snelheid elk land er vandaag de dag mee omgaat. Bijvoorbeeld, de eerste lanceringen zijn gebeurd in Zuid-Korea en de Verenigde Staten. In Zuid-Korea tellen we sinds januari 2021 meer dan 13 miljoen gebruikers, terwijl in de Verenigde Staten het limiet van 1.3 miljoen gebruikers na een paar maanden al was bereikt.”

“Natuurlijk brengt dit op het gebied van innovatie tal van voordelen met zich mee voor zowel de landen als de lokale bedrijven die al vroeg gebruik zijn gaan maken van het 5G-netwerk. Met dit in ons achterhoofd zijn wij met Ericsson begin 2018 begonnen met The 5G Life Campus op de Corda Campus. Ons doel is deuren te openen voor bedrijven en hen op die manier nieuwe vormen van technologie te laten ontdekken die relevant kunnen zijn voor hun werking.”

“Als we kijken naar het groeipad dat al doorlopen werd kunnen we concluderen dat 5G in tegenstelling tot vorige technologieën het snelste werd/wordt opgepikt. Als deze trend zich zo blijft verder zetten zullen er tegen eind 2021 al meer dan een half miljard gebruikers zijn van dit 5G-netwerk.”

Contactpersonen

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Ward Smits

Adviseur internationalisatie / aanspreekpunt brexit

Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo