Skip to main content
Map

Techtrip USA: dag 7

  • 16/02/2022

Silicon Valley is dood, lang leve Silicon Valley! 

30 veelbelovende meetings op 20 inspirerende locaties in 3 steden die de toekomst ademen: Austin, Palo Alto en San Francisco. Elke dag vragen we een deelnemer aan onze techtrip wat hij/zij die dag beleefde. Vandaag: het verhaal van Siegert Dierickx, co-founder van MultiMinds.  

Techtrip

Tijdens onze bezoeken en gesprekken in Austin werd meermaals verteld dat een heuse exodus vanuit Silicon Valley opgestart is naar het nieuwe beloofde land ‘Silicon Texas’. Maar dat statement lachen ze graag weg in de Bay Area.  

Helemaal onwaar is het niet. Onder meer door de hoge prijzen op de woonmarkt, trekken young professionals met hun gezin richting Austin waar de prijzen wel nog betaalbaar zijn. Het feit dat de campussen op Stanford en Berkeley grotendeels gesloten waren tijdens de pandemie – en er dus andere woonplaatsen moesten gezocht worden - heeft die flow nog extra versterkt. Het talent heeft zich dus wat verplaatst en daarom starten grote maar ook kleinere bedrijven – in hun war for talent - hun 2e of 3e hoofdkwartier in die regio op.  

Maar in Silicon Valley nuanceren ze graag deze uittocht. En op basis van de verschillende bezoeken en contacten vandaag ga ik graag mee in dat verhaal.  

Silicon Valley blijft nog steeds een dynamisch verhaal. Het draait er al lang niet meer om de dotcomspelers alleen, en men vindt er nu een grote diversiteit aan start-ups, scale-ups en ondertussen grotere spelers in onder andere biotech, cleantech en greentech. 

'Success breeds success’ is hier een gigantische troef. Heel veel succesvolle ondernemers blijven hangen en ondersteunen dan andere ondernemers met advies en kapitaal.

Verder blijft Silicon Valley een regio die zowel qua aanwezig kapitaal als talent en de bestaande mindset van appetite for risk binnen een groot netwerk, de ideale uitvalsbasis om een bedrijf op te starten of een carrière te lanceren.  

Dat bewijst ook het verhaal van de Vlaamse Phd. Jeroen Bekaert, nu COO van OrcaBio. Met zijn bedrijf wil hij – eenvoudig uitgelegd - het proces van beenmergtransplantatie optimaliseren door enkel de geschikte cellen over te houden voor de eigenlijke transplantatie. Jeroen is zelf Stanford alumni, en die universiteit biedt hem toegang tot een enorm netwerk van talent enerzijds, en ervaren toppers in hun vakgebied anderzijds die naast waardevol advies ook het pad kunnen effenen naar (soms duizelingwekkend) kapitaal.  

‘Success breeds success’ is hier een gigantische troef. Heel veel succesvolle ondernemers blijven hangen en ondersteunen dan andere ondernemers met advies en kapitaal. 

Zelfde verhaal bij Pliant Therapeutics, waar de Vlaamse CEO Bernard Coulie eveneens de troeven van de universiteiten benadrukt. Waar UCSF een focus heeft op biotech, voegt Berkeley daar een dikke laag fysica aan toe en Stanford een groot snuifje computerwetenschappen. Deze kruisbestuiving maakt de Bay Area volgens Bernard uniek. Mede hierdoor is er een stijgende investeringsgolf van de klassieke tech investors in biotech, die hun investering sneller willen monetiseren ten opzichte van de klassieke biotech investeerders. 

Had het verhaal van OrcaBio of Pliant Therapeutics vanuit Gent kunnen opgestart worden? Helaas niet, omdat vooral het gebrek aan kapitaal in onze regio – en dan spreken we al snel over een half miljard of meer – dit onmogelijk maakt. Maar ik maak me wel sterk dat Gent, als toekomstige hightechhoofdstad van Europa en met UZ Gent als vermaarde gezondheidsspeler, wel de perfecte Europese hub kan zijn als uitvalsbasis voor die US-spelers!  

Om dat te bewerkstelligen komt het FIT, Flanders Investment & Trade, als ideale facilitator om de Amerikaanse en Vlaamse partijen verder te laten netwerken en onderhandelen. Een bezoek aan hen is dus vaste en waardevolle kost op elke techtrip met Voka. 

De focus van het FIT ligt uiteraard nog steeds op het promoten van de Vlaamse expertise, met focus op lifescience & technology, digital en green tech. Ondanks onze Vlaamse bescheidenheid heeft de Bay Area divisie van het FIT zich mooi gevestigd op de Central Road, dicht bij de grote jongens die meer dan 1 miljard omzet draaien. 

Met onze Vlaamse Meesters als herkenbare link naar onze regio, probeert het FIT onze andere expertises in de kijker te zetten. Hun missie de volgende twaalf maanden luidt: Flanders, European Cleantech HUB. Ben benieuwd hoe ze marketing- en innovatiegewijs grootmeester Rubens in dit verhaal gaan betrekken. 

In elk geval, toch nog een nuttige besteding van mijn belastinggeld. 

Benieuwd naar meer?

Lees hier alle gastblogs

Meer weten over onze jaarlijkse techtrip?

Klik hier voor meer informatie