Skip to main content
Map

Techtrip USA: dag 3

  • 16/02/2022

Get to the point!

30 veelbelovende meetings op 20 inspirerende locaties in 3 steden die de toekomst ademen: Austin, Palo Alto en San Francisco. Elke dag vragen we een deelnemer aan onze techtrip wat hij/zij die dag beleefde. Vandaag: Sofie Machielsen, Human Resources Assistant bij Van Oirschot.

Ik ga mee op deze techtrip om vooral indrukken op te doen en mijn horizon te verbreden. Vooraf had ik geen idee wat te verwachten. Ik heb geen technologische achtergrond terwijl vele andere deelnemers die wel hebben. Dit maakte mij wat onzeker. Toch is het voor mij tot nu toe al zeer boeiend geweest. Geen idee is hier te gek als je er maar in gelooft!

De twee presentaties die me vandaag het meest zijn bijgebleven zijn die van Whurley (Strangeworks) en Rahes Bach (Arm). Strangeworks is een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwikkelen van quantum computing (QC). Onderzoekers, ontwikkelaars en verschillende bedrijven wereldwijd gebruiken dit platform. De presentatie was zo boeiend omdat Whurley zo overtuigend en gepassioneerd spreekt. Zelf kende ik niets van QC, maar de passie waarmee Whurley spreekt, is zo aanstekelijk. Hij beschrijft quanting computing als een methode om problemen op te lossen die supercomputers zelfs niet kunnen ontcijferen. Hij is als persoon ook inspirerend omdat hij mensen echt meetrekt in zijn verhaal.

Geen idee is hier te gek als je er maar in gelooft

De tweede spreker die me het meeste aansprak was Rahes Bach. Hij vertelde ons meer over Arm, zij maken prototypes van chips en verkopen deze. Zij produceren de chips dus niet zelf. Het voordeel is dat er ruimte is voor aanpassingen en verbeteringen op maat door de klant. Ze leveren geen afgewerkt product, waardoor de klant de mogelijkheid heeft om te kijken waar er veranderingen nodig zijn vooraleer ze het in productie laten gaan. Ingewikkelde materie maar de manier van presenteren was zo luchtig dat deze voorstelling zeker blijft nazinderen.

Zelf werk ik in het HR-vak en weet ik dat een bedrijfscultuur ontwikkelen erg belangrijk is om de juiste werknemers aan te trekken en ze ook te behouden. Bij de presentatie van het laatste bedrijf, Oliver Technology Corporation, kregen we voor het eerst ook een HR-verantwoordelijke aan het woord. Zij benadrukte dat het ontwikkelen van een heldere bedrijfscultuur key is om zich te kunnen onderscheiden van grote spelers zoals Facebook. De bedrijfswaarden moeten duidelijk beschreven zijn en er moet bij medewerkers ook voldoende opvolging zijn alsook check-in momenten. Een sterk team creëren is de basis van elke succesvolle onderneming. Deze tips neem ik zeker mee naar huis. In onze zaak zijn er wel bedrijfswaarden, maar deze zijn eerder aanvullend dan wel een basis om mensen aan te werven en ook te laten gaan.

Wat ik nog meeneem huis is de aanspreekbaarheid en openheid van Amerikanen. Hier is het normaal om een halfuurtje met iemand te spreken en ideeën uit te wisselen. Zij maken hier graag tijd voor bij een kopje koffie. Bij ons duurt het soms een hele poos om een meeting met iemand te kunnen inplannen. Ook to the point komen is hier makkelijker dan in Vlaanderen. Heb je een vraag en ben je niet bij de juiste persoon? Dan zal die jou rechtstreeks doorverwijzen naar contacten die wel zinvol kunnen zijn. Bij ons verloopt dit proces naar mijn mening iets langzamer.

Van deze reis onthoud ik vooral dat het gekste idee soms nog niet gek genoeg is. Denk maar aan de pitch van Pipedream Labs. Misschien hebben we binnen 30 jaar een ondergronds delivery system dat producten binnen de 30 seconden bij ons brengt via een ingenieus buizensysteem. Wie weet...

Benieuwd naar meer?

Lees hier alle gastblogs

Meer weten over onze jaarlijkse techtrip?

Klik hier voor meer informatie