Skip to main content

Techtrip Israël: dag 3

  • 13/02/2020

Voka Ambassadeur Jeroen Lemaire, CEO van In The Pocket, trekt van 9 tot en met 16 februari met verschillende ondernemers op inspiratiemissie naar Israël. Zijn ervaringen verzamelt hij in een blog op onze website.

Techtrip Israël: dag 3

 

Deep Tech

De term viel gisteren op de receptie in de Belgische ambassade: “Deep Tech”. Een Israëlische VC legde me uit dat hij enkel investeerde in deep tech startups, waarmee hij doelde op bedrijven die hun business bouwen op fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Dat typeert inderdaad de bedrijven die we hier ontmoeten. In plaats van bestaande technologieën toe te passen voor innovatieve business cases, bestaat de business case uit het vermarkten van nieuw uitgevonden technologieën. 

Startup 3PLW gebruikt organisch afval om, via een innovatief CO2-neutraal productieproces, bio-afbreekbare plastics te maken. Seevix maakt spinnenzijde in een labo en zet de unieke kracht van het materiaal in voor, onder andere, medische doeleinden. Het befaamde Mobileye ontstond uit pionierswerk van het Israëlische leger op vlak van computer vision en gebruikt dat om auto’s slim te maken.  

Het startup ecosysteem van Vlaanderen heeft een ander karakter. Bekende namen zoals Team.Blue, Showpad en Silverfin blinken uit in product development en go-to-market, maar vinden hun oorsprong niet in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. We hebben natuurlijk deep tech bedrijven. Het Kruishoutemse Omegabaars, bijvoorbeeld, waar duurzame vis gekweekt worden met behulp van innovatieve aquacultuur. Of de Gentse biotech-bedrijven die uiteraard prachtige voorbeelden zijn van deep tech successen. Maar naar mijn gevoel zijn we in vergelijking met Israël vooral business innovators. Een blik op de meer dan 3000 starters op startups.be toont me bijna uitsluitend bedrijven die tech toepassen en niet uitvinden. Waarom is het anders in Israël? 

Het Israëlische leger zet hard in op O&O. Het is daarbij niet geïnteresseerd in de IP, de resultaten van hun onderzoek stroomt vlot door naar (Israëlische) startups. Daar bestaan allerlei overheidsprogramma’s voor. Ook de universiteiten zijn uiterst ondernemend met hun uitvindingen. Aan een hoog tempo worden spin-offs gelanceerd. De universiteiten houden steeds een poot op de IP, of een deel ervan, maar ze geven een grote vrijheid aan de startups om de weg naar groei te vinden. En ze zijn ambitieus, die Israeli. Hun ambities zijn veel te groot zijn voor het landje van 8,5 miljoen inwoners. En hun Arabische buren bieden geen afzetmarkt. Van de wetenschappelijke doorbraak in de unief, springen de startups dus noodgedwongen meteen naar de gigantische Amerikaanse markt. 

Dromen onze studerende en doctorerende wetenschappers ook van hun trans-Atlantische vestiging? Ik hoop het en ik gun het hen.

Stijn De Rammelaere (Profacts) interviewt Shelly Landsmann (Sisense)

Naar mijn gevoel zijn we in vergelijking met Israël vooral business innovators