Skip to main content

Techtrip Israël: dag 1

  • 10/02/2020

Voka Ambassadeur Jeroen Lemaire, CEO van In The Pocket, trekt van 9 tot en met 16 februari met verschillende ondernemers op inspiratiemissie naar Israël. Zijn ervaringen verzamelt hij in een blog op onze website. 

Techtrip Israël

 

Underdog

Israël is, na Silicon Valley, het belangrijkste startup land ter wereld. Het is, met andere woorden, een digitale kampioen. Maar de eerste 24 uren van de Voka techtrip naar Israël stonden in het thema van de underdog

Van Danielle Haven, de Belgische Consul in Jeruzalem, ontvingen we de gastvrijheid die ook Palestijnse ondernemers van haar krijgen. Het Belgische consulaat, niet te verwarren met de Belgische ambassade in Tel-Aviv, geeft een platform aan bedrijfsleiders uit de bevolkingsgroep die opgesloten zit in kleine lappen grond verspreid over het Israëlische grondgebied. 

We kregen gepassioneerde pitches van Arabische ondernemers. Deze demonstreerden niet enkel hun creativiteit en hun bedrevenheid van het schalen van een business, maar vooral hun vastberadenheid. Wie denkt dat het moeilijk is om een onderneming op te starten in België, moet het eens proberen te doen met Israëlische checkpoints, reisverbod tussen business centra, onbetrouwbare exportregels en de latente dreiging van een gewapend conflict. De Palestijn die wil ondernemen moet obstakels overwinnen die voor ons Europeanen ongekend zijn. Desalniettemin is de bedrijvigheid indrukwekkend, van banken en farmabedrijven tot een sympathieke pralinier. 

Een totaal ander verhaal kregen we te horen van de energieke COO van "Made in JLM", een non-profitorganisatie die het startup ecosysteem van de heilige stad ondersteunt. Die ondersteuning blijkt nodig. De verdeelde stad, die ook veel armoede kent onder zowel de islamitische als de ultra-orthodoxe bevolking, staat in de schaduw van buurstad Tel-Aviv.  

In de jaren ’90 kreeg Jeruzalem, net zoals Tel Aviv, een digitale wind in de zeilen. Samen met de doorbraak van de personal computer en het internet, schoten de startups als paddenstoelen uit de grond. De groei van dit startup ecosysteem werd echter gestuit door achtereenvolgens de dotcom-bubble aan het einde van de jaren ‘90 en de tweede intifada van 2000 tot 2005.  

De presentatie van Made in JLM besprak hoe overheidsfinanciering, non-profit initiatieven en lobbying ingezet worden om een boost te geven aan het startup landschap in Jeruzalem. Het maakte duidelijk dat de stad een underdog is. Tel Aviv, met zo’n 6000 startups, zuigt talent en kapitaal uit Jeruzalem, dat zo’n 500 startups telt.  

De vraagt dringt zich op: kunnen twee steden, op een uur rijden van elkaar, beiden een bloeiend ecosysteem van startups uitbouwen met internationaal allure? Een pertinente vraag voor steden zoals Antwerpen en Gent, die gelijklopende ambities hebben en dus wellicht concurrerende plannen. 

Stijn De Rammelaere (Profacts) interviewt Rachel Wagner Rosenzweig (Made in JLM):

De eerste 24 uren van de Voka techtrip naar Israël stonden in het thema van de underdog