Skip to main content
  • Nieuws
  • Techtrip China - Dag 9: Terug naar België

Techtrip China - Dag 9: Terug naar België

  • 24/02/2019

Voka Ambassadeur Stijn De Rammelaere (Profacts) trekt van 15 tot 24 februari met 60 ondernemers op inspiratiemissie naar China. Zijn ervaringen verzamelt hij in een blog.

Stijn

Intussen zijn we op de terugweg. In mijn valies: een compleet andere kijk op China en de wereld, veel inspiratie, nieuwe connecties en heel leuke herinneringen. Een super dikke merci aan het Voka Dream Team en de medereizigers! 

Op weg naar België. Drie talen, kleine markt, hoog overheidsbeslag, ruzie maken over 5G. In Europa. Europa is Groot-Bokrijk. Ik geef het toe: ik heb me elke dag afgevraagd of ik wel in het juiste land onderneem. China en USA, daar gebeurt het allemaal. China: drive, speed en low cost. En toch. China is ook: overal camera’s. Als bedrijf verplicht worden je data met de overheid te delen. Roken in cafés (liet ik me vertellen door medereiziger Steven, hij zoekt trouwens nog steeds sponsors voor zijn race-activiteiten. Traktatie check.). Ongezonde lucht. Vervuiling. Zijn 1 of 2 of 3 nulletjes meer dat wel waard? Bovendien is terugkeren naar België ook terugkeren naar wat écht belangrijk is: collega’s, vrienden en familie, en vooral vrouw en kindjes. Wat kijk ik er naar uit hen terug te zien! Deze week was fantastisch, maar ik blijf in België wonen en werken.

U was een héél fijn publiek. 

P.S.: Sofie Bracke, schepen in Gent, krijgt de ongelooflijke eer het laatste woord te hebben. Bekijk het onderstaande filmpje.

Ik geef het toe: ik heb me elke dag afgevraagd of ik wel in het juiste land onderneem.