Skip to main content
  • Nieuws
  • Techtrip China - Dag 7: Dansende robots voeren mijn job uit

Techtrip China - Dag 7: Dansende robots voeren mijn job uit

  • 22/02/2019

Voka Ambassadeur Stijn De Rammelaere (Profacts) trekt van 15 tot 24 februari met 60 ondernemers op inspiratiemissie naar China. Zijn ervaringen verzamelt hij in een blog.

Stijn

China had me de voorbije dagen al lang overtuigd. Maar dat ik vandaag een robot mijn eigen job zou zien overnemen had ik niet verwacht. 

Vroeg uit de veren want we hebben een héél strak schema af te werken. Je kent vast Airbnb, SpaceX en Slack. Tel hun waarde op. Ze zijn, samen opgeteld (!), minder waard dan Bytedance. Bytedance werd amper 6 jaar geleden opgericht. Het telt nu 45.000 werknemers en heeft een waarde van 78 miljard dollar. Dat noemt men dan groeien als een hockeystick. Hun paradepaardje is Toutiao, een populair content platform in China dat gepersonaliseerde info geeft op basis van AI algoritmes. Gebruikers krijgen dus teksten, beelden, Q&A, microblogs en video’s die hen persoonlijk aanspreekt. Uiteraard is er ook TikTok, het vroegere music.ly, een videosharing app. Eindelijk een slide die ik naar mijn dochter kan sturen. We krijgen nog een demo van hun nieuwe collaboration tool, en worden verzocht een formulier in te vullen voor een gratis testversie. Knal, 60 leads uit Europa. Geen exponentiële groei zonder commercieel vernuft. We wandelen door het gebouw. Veel jonge mensen, er staan hier en daar veldbedden. Dit is niet enkel voor powernaps, sommigen blijven hier slapen om laat te werken en de dag erna vroeg te beginnen. Ik vermoed dat ik dit idee niet meteen in mijn geboorteland moet pitchen. 

Een robot in elk huis

Vervolgens gaat het naar het veelbesproken Huawei. De ontvangst is professioneel en vriendelijk, maar voelt niet echt hartelijk. De conference room, met individuele zetels en micro’s, oogt grotesk. Een Nederlandse VP in pak met das geeft Roboteen presentatie, maar geeft meteen aan dat hij niet alle vragen zal of mag beantwoorden. 180.000 werknemers. In een futuristisch ogende 'experience room' krijgt iedereen een wireless oortje. Huawei: Bring digital to every person, home and organization for a fully connected, intelligent world. In de experience room zijn verschillende demo corners opgesteld. Smart City. Smart Government. Smart Health. Smart Banking. Smart Grids. Smart Aviation. Smart Logistics. Smart Transport. Smart Working. Huawei is duidelijk slim. De rondleiding eindigt stipt, tot op de minuut. Huawei geeft me een professionele en efficiënte indruk, maar ik vind het ook ietwat koud en afstandelijk. 

Terug de bus op en snel naar UBtech. We worden -uiteraard- ontvangen door een robot. Deze robot kan niet enkel dansen (zie filmpje), hij kan zelfs perfect mensen ontvangen. De man legt uit dat hij een module 'surveys' heeft. Nu wordt het interessant. Deze robot stelt je vragen, registreert en verwerkt je antwoorden. Ik word bleek als ik me realiseer dat dit eigenlijk mijn job is, marktonderzoek. It’s happening en it’s happening now. Het entertainment gehalte is hoog, we krijgen een demo waarin kleinere robots perfect synchroon dansen. We krijgen een flitsende presentatie over robots. Bill Gates wou 40 jaar geleden een PC in elk huis, UBtech wil een robot in elk huis. Het lijkt veraf maar de Chinezen zullen het sneller doen dan je denkt. Wat een land.

Sommigen blijven hier slapen om laat te werken en de dag erna vroeg te beginnen.