Skip to main content
  • Nieuws
  • Techtrip China - Dag 3: Een kleine wereld

Techtrip China - Dag 3: Een kleine wereld

  • 18/02/2019

Voka Ambassadeur Stijn De Rammelaere (Profacts) trekt van 15 tot 24 februari met 60 ondernemers op inspiratiemissie naar China. Zijn ervaringen verzamelt hij in een blog.

Stijn

Na een interessante zondag stond nog een diner op het programma. De Belgische consul-generaal van Shanghai ging langskomen. Ik wist niet goed wat ik tegen die man zou moeten vertellen. Alleszins iets heel ernstig. Ik bereid me mentaal voor. “Wat denkt u van de macro-economische tendensen van China?”. “Hoe staat Rusland geo-politiek eigenlijk tegenover de spanningen tussen China en Amerika?” Of zou ik toch iets informeler durven gaan? “Is dat niet lastig, altijd in het buitenland wonen?”

We gaan het restaurant binnen en ik krijg een WhatsApp-bericht – WhatsApp is wel degelijk bruikbaar in China maar je moet de tips en tricks kennen, haha – van Dominique, de vrouw van mijn goede vriend Sven. “Je zal vanavond mijn broer ontmoeten”. Ik antwoord “Euh?”. “Ja, de consul”. 

Pixie

Pixie
Dat moet ik natuurlijk toch even vermelden aan de consul (de enige persoon in de zaal met pak én das en daardoor zag hij er eigenlijk ook ernstig uit). “Ik ken je zus heel goed. En Sven is al 35 jaar één van mijn beste vrienden.” De consul lacht en we hadden vanaf dat moment even goed in jeans en t-shirt aan de toog van een provinciale voetbalclub kunnen staan. “Ge meent het. Ze hebben nu een hond. Weet ge dat al?”. “Ja. Pixie!”. “Ja, zo een schone witte labrador.” Ik hou Dominique via WhatsApp op de hoogte. Prompt krijg ik foto’s van Pixie door. Voor ik het weet, sta ik foto’s van een hond te tonen aan de Belgische consul-generaal in Shanghai. Uiteraard passeren hun kindjes ook even de revue. De voetbalkunsten van de oudste en het danstalent van de jongste. Daarna de zogezegde ‘midlife crisis’ van Sven (sorry Sven, het gaat wel over ?). Ik ben heel even de brug tussen de consul in Shanghai en zijn zus in Edegem, een voorrecht. Zelfs in een megaland als China. Wat een kleine wereld!

Domestic Services
Banque de Luxembourg
Deloitte
ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
BovaEnviro+
G4S
Soundfield
Jobat