Skip to main content
  • Nieuws
  • Techtrip China - Dag 2: "Europa is voor de Chinezen Groot-Bokrijk"

Techtrip China - Dag 2: "Europa is voor de Chinezen Groot-Bokrijk"

  • 17/02/2019

Voka Ambassadeur Stijn De Rammelaere (Profacts) trekt van 15 tot 24 februari met 60 ondernemers op inspiratiemissie naar China. Zijn ervaringen verzamelt hij in een blog.

Stijn

“Europa is voor Chinezen een beetje Groot-Bokrijk”. Een opvallende quote van Sven Agten als binnenkomer. Sven woont en werkt al 15 jaar in China, is getrouwd met een Chinese en kent het land letterlijk vanbinnen en vanbuiten. 

Waarom Chinezen Europa bekijken zoals Groot-Bokrijk, kan je zien tijdens een kort interview van 2 minuten.

Sven gaf een heldere helikopterview over China met enkele mindblowing inzichten en cijfers. China is de tweede grootste economie ter wereld en het verschil met de VS wordt steeds kleiner. "Europa wordt niet beschouwd als concurrent, Europa is eerder een vakantiebestemming.", wist hij te vertellen. De middenklasse in China groeit razendsnel, intussen al 300 miljoen Chinezen. Deze groep groeit niet enkel snel maar wordt ook steeds rijker. Zo wordt een derde van de Duitse auto’s al in China verkocht. Om nog een frappant voorbeeld te geven: Starbucks heeft in Shanghai alleen al 600 vestigingen. 

China is trouwens niet langer het 'kopieerland'. Het land is wereldleider op vlak van patentontwikkeling. Ook op de rangschikking van de unicorns (dat zijn bedrijven die meer dan 1 miljard dollar waard zijn) prijken ze bovenaan. 800 miljoen Chinezen hebben toegang tot internet. Dit zal snel oplopen naar 1 miljard. Er worden niet minder dan 500 miljoen (!) smartphones per jaar verkocht in China.

Fietsen in Shanghai

Een ontspannende fietstocht doorheen Shanghai maakte de dag compleet. Op de fiets kreeg medereiziger Wim Van Buynder van Next Apps breaking news uit Japan. Welk nieuws? Dat hoor je hier tijdens een interview op de fiets.

De eerste dag smaakt naar meer...

Starbucks heeft in Shanghai alleen al 600 vestigingen

Domestic Services
Banque de Luxembourg
Deloitte
ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
BovaEnviro+
G4S
Soundfield
Jobat