Skip to main content
  • Nieuws
  • Technisch diploma biedt tot vijftien maal meer kans op job

Technisch diploma biedt tot vijftien maal meer kans op job

  • 28/08/2019

De krapte op de arbeidsmarkt was nog nooit zo groot. Toch blijft de studiekeuze erg bepalend voor de latere jobkansen. Wie een technische opleiding volgt, heeft zelfs tot vijftien maal meer kans op een job, zo blijkt uit de nieuwe digitale competentiebarometer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Het niveau van de opleiding is daarbij veel minder van  belang. Wie uit het technisch- of beroepssecundair komt, heeft vandaag ongeveer evenveel keuzemogelijkheden op de arbeidsmarkt als een master. (Technische) bachelors zijn met voorsprong het meest gegeerd bij Antwerpse en Waaslandse bedrijven.

In realtime zicht op de arbeidsmarkt

De nieuwe digitale competentiebarometer van Voka Antwerpen-Waasland brengt dagelijks én in realtime alle openstaande vacatures in de regio Antwerpen-Waasland gedetailleerd in kaart. ‘Daaruit blijkt dat er vandaag in de regio 23.484 jobs vacant zijn of meer dan twintig procent van het totale vacature-aanbod in Vlaanderen, als we de uitzendopdrachten buiten beschouwing laten.  Daarbinnen vormen de industrie (productie & techniek) (28%) en logistiek en transport (11%) nog steeds de grootste jobmotors’, zegt Luc Luwel gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. 

 

graden en domeinen
Graden en jobdomeinen


Dit heeft natuurlijk zijn impact op de diploma’s en competenties die het meest worden gevraagd. Over alle sectoren heen, voeren bachelors en in iets mindere mate masterprofielen de rangschikking aan. Maar 13 procent van alle werkgevers in Antwerpen-Waasland is expliciet op zoek naar iemand met een opleiding technisch secundair (TSO). En bijna één op de tien heeft een job voor iemand uit het beroepssecundair. Binnen de TSO- en BSO-opleidingen zitten er dan nog eens hemelsbrede verschillen tussen de populariteit van de opleiding. ‘Wie in de brede regio rond Antwerpen met een TSO-diploma elektromechanica of elektronica op de arbeidsmarkt komt heeft zelfs tot vijftienmaal meer kans op een job in vergelijking tot andere richtingen,’ weet Luc Luwel. 

 

 

 

schoolverlaters (Prov A'pen)

vacatures competentiebarometer

vacatures / schoolverlater

 

 

( bron: onderwijskiezer VDAB) 2018)

productie + techniek

 

3e graad BSO

alle richtingen

3.618

983

0,3

3e graad TSO

alle richtingen

2.933

1.891

0,6

 

elektromechanica 3e gr TSO

74

372

5,0

 

elektriciteit - elektronica 3e gr TSO

24

213

8,9

Bachelor

alle richtingen

5.259

1.967

0,4

Master

alle richtingen

4.048

1.135

0,3

 

 

 

 

 

Alle

 

20.982

7.564

0,4

Wie een technische achtergrond heeft komt natuurlijk het snelst aan de bak in de sector ‘productie en techniek’ of industrie. Hier bedraagt het percentage TSO-vacatures 25 procent. Bachelors liggen nog iets beter in de markt. En ook wie een beroepsopleiding (BSO) heeft gevolgd, hoeft zich niet veel zorgen te maken over een job. Daar tegenover staat dat het algemeen secundair (ASO) enkel interessant is als voorbereiding op hogere studies. ‘Wie enkel een ASO-diploma heeft om mee te solliciteren, heeft bitter weinig keuzemogelijkheden’, klinkt het. 

productie en techniek

Een vergelijkbaar beeld zien we trouwens in de sector transport en logistiek. 'Ook hier valt weer de hoge vraag naar bachelors op – dubbel zo veel als masters – en dan meer specifiek in de richtingen bedrijfsmanagement en logistiek management’, zegt Luwel. 
Ook afgestudeerden in TSO en BSO liggen hier goed in de markt. Opvallend: in de logistieke sector wordt  – veel meer dan in andere sectoren – de nadruk gelegd op specifieke getuigschriften en ervaringsbewijzen (kraanbestuurder, heftruckchauffeur, magazijnmedewerker, etc…) , al dan niet in combinatie met een ander diploma.  

transport en logistiek


Duaal leren breekt ook door in hoger onderwijs
In de top-20 van meest gevraagde diploma’s zien we een sterke nadruk op ICT- en elektromechanica van masterniveau tot TSO. Daarnaast is er de opvallend hoge vraag naar bachelors bedrijfsmanagement met specialiteit accountancy. Dat illustreert het nijpend tekort aan boekhouders en accountants in alle sectoren.
Andere opvallende vaststelling is de sterke populariteit van de nieuwe HBO5-opleidingen, de opvolger van de vroegere graduaatopleiding. Dat zijn kortlopende opleidingen die door hogescholen worden ingericht en waarbij de studenten volgens een duaal leermodel de helft van hun lessen krijgen in een praktijk- of werkomgeving. Zo staat de pas opgestarte richting HBO Bouwkunde (werfleider, woningbouw, wegenbouw, etc..) nu al op plaats drie van de meest gevraagde diploma’s. Ook in de zorgsector is de vraag naar HBO’s verpleegkunde een constante in de vacatures.

diploma's
diplomavereisten

Bekijken we tot slot even de belangrijkste diplomavereisten bij de twee topsectoren in onze regio, met name de industrie en de logistiek, krijgen we op dit moment het volgende beeld:

 

topsectoren en diploma's
In de industrie, haven en logistiek

 

arbeidsmarkt

Competentiebarometer monitort elke dag 25.000 vacatures

Als grootste werkgeversorganisatie in de regio volgen Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en Alfaport-Voka het onderwijs en de arbeidsmarkt al jaren op de voet. In het verleden gebeurde dat via een tweejaarlijkse bevraging bij de grootste industriële en maritieme werkgevers in Antwerpen en het Waasland. ‘Hoewel dat heel wat relevante inzichten opleverde; bleef het uiteindelijk een momentopname die geen rekening hield met nieuwe en onverwachte ontwikkelingen in de toekomst’, zegt gedelegeerd bestuurder Luc Luwel.  ‘In overleg met ons platform-industrie en Alfaport werd vorig jaar gekozen voor een innovatieve aanpak waarbij we heel duidelijk de digitale kaart hebben getrokken. Helemaal in lijn met wat we verkondigen in ons Routeplan 2025, onze economische toekomstvisie.’
Het voorbije jaar werd samen met een spin-off van de Universiteit Antwerpen een interactieve tool ontwikkeld die op dagbasis de databank van VDAB en de belangrijkste vacaturesites scrapet. De duizenden vacatures worden daarna in realtime gerangschikt volgens sector, jobprofiel, gevraagde diploma’s, vereiste competenties en ook postcodes. Luc Luwel: ‘Op die manier krijgen we op elk moment een objectief en haarscherp beeld van de arbeidsmarkt en de opleidingsbehoeftes in onze regio.’
Gemiddeld worden er dagelijks 25.000 vacatures gemonitord, wat meer dan representatief genoeg is om onderbouwde conclusies te trekken naar trends en evoluties in het vacaturelandschap. De scraping gebeurt continu en altijd op dezelfde basis, waardoor dit een betrouwbare trendbarometer is. Grote bedrijven kunnen zelf ook bijkomende vacatures posten, rechtstreeks op ons platform.
De digitale tool is een enorme aanwinst voor onze werking. We hopen hiermee niet enkel het onderwijs- en het arbeidsmarktbeleid te kunnen aansturen. Het is ook een ondersteuning voor de employer branding en het HR-beleid van onze bedrijven’, besluit Luc Luwel.  
 

De digitale tool is een enorme aanwinst voor onze werking. We hopen hiermee niet enkel het onderwijs- en het arbeidsmarktbeleid te kunnen aansturen. Het is ook een ondersteuning voor de employer branding en het HR-beleid van onze bedrijven

Luc Luwel

Contactpersonen

Pieter Leuridan

communicatiemanager

Nadia Werkers

Operationeel directeur

Stephan Vanfraechem

Directeur Alfaport Voka

Welt white paper
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Gosselin