Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Tech Summit toont mogelijkheden van slimme logistiek

Tech Summit toont mogelijkheden van slimme logistiek

  • 02/06/2021

Gisteren mochten we digitaal zo'n 150 deelnemers verwelkomen op de vierde editie van de Tech Summit. Wij hopen dat het voor u een inspirerende en boeiende middag was waarin u meer inzicht kreeg in het gebruik, de trends en opportuniteiten van slimme logistiek in de haven, distributie- en productiesector.

Slimme logistiek is van belang voor heel wat sectoren, met die woorden verwelkomde onze gedelegeerd bestuurder Luc Luwel de aanwezigen op de Tech Summit. Vervolgens brachten tien sprekers hun kijk op de mogelijkheden van slimme logistiek en de werkpunten die daarmee samengaan. In samenwerking met Antwerp.SRL zijn we blij dat we dit event digitaal tot bij u konden brengen.

Smart logistics in de haven

Michiel Valee van Dockflow ging dieper in op container tracking en toonde hoe belangrijk data in de maritieme sector is. Hij gaf aan dat de data en logistiek aanwezig is in onze haven maar dat we nu moeten werken naar inzichten.

Casimir Morobé van Toqua toonde op zijn beurt hoe zijn bedrijf het brandstofverbruik in de industrie tracht te verlagen met behulp van slimme logistiek.

Aansluitend sprak Kenneth Sörensen, professor aan de Universiteit Antwerpen, dat er meer en meer wordt vervoerd maar dat er nog steeds te veel 'lege' kilometers worden afgelegd. Om dat probleem te tackelen, is een duurzame samenwerking tussen de bedrijven nodig. Hij gaf ook aan dat de universiteit met haar bevindingen ook graag valorisatie in de praktijk wil vinden. Daarvoor moeten we een brug leggen tussen de academische wereld en de industrie.

Smart logistics in de distributie

Stijn Wouters van Dematic belichtte de nieuwste technologieën binnen automatisatie. Auto store, autonomous mobile robots en pallet shuttles zijn nieuwe toepassingen met veel voordelen.

Filip De Neve van Becton Dickinson vertelde hoe BD ondertussen al meer dan 20 jaar slimme logistiek in hun bedrijf toepast. Samen met Roel Gevaers, professor aan de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie van de Universiteit Antwerpen, besprak hij de trends en toepassingen binnen bedrijven tijdens het panelgesprek. Beiden gaven ze aan dat slimme logistiek niet noodzakelijk jobs wegneemt. Vaak gaat het over jobs die moeilijk in te vullen geraken. Het belang van een link tussen de academische wereld en de industrie werd ook door hen nogmaals benadrukt.

Smart logistics in het productieproces

Het nieuwe, efficiëntere productieproces bespraken we nadien met Gijs Hoppenbrouwers, medeoprichter van Twikit en Jouke Verlinden, professor bij het departement Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen. Zij zien veel mogelijkheden in 3D-printing.

Silvia Lenaerts vicerector Valorisatie & Ontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen sloot als laatste de Tech Summit af. Zij gaf aan dat het bij valorisatie belangrijk is om uit de comfortzone te stappen en vond dat er moest gekeken worden naar partnerships omdat één van de typische uitdagingen van slimme logistiek de vaste contracten zijn.

Dat er heel veel mogelijk is op het vlak van slimme logistiek is na deze Tech Summit meer dan duidelijk geworden en dat de samenwerking tussen alle partijen daarbij van groot belang is, staat ook vast.

Heel erg bedankt dat u erbij was. Bekijk hieronder het uitgebreide foto- en videoverslag van deze boeiende namiddag. Wilt u een presentatie of interview herbekijken? Dan kan dat hier.

Werp een blik achter de schermen

Tech Summit Smart Logistics partners

AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende