Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Team- en HR-coach Birte Kooken is een tevreden Plato-ambassadeur: “Je komt telkens met nieuwe inzichten uit een sessie”

Team- en HR-coach Birte Kooken is een tevreden Plato-ambassadeur: “Je komt telkens met nieuwe inzichten uit een sessie”

  • 17/05/2021

Met een HR-achtergrond binnen de bedrijfswereld en voor de overheid voelde Birte Kooken het ondernemerschap kriebelen. Vandaag begeleidt en coacht ze individuele werknemers en teams. In mooie tijden kan dat op hun subliem ingerichte vrachtschip in Wilsele. Vier jaar geleden stapte ze ook vol overgave het Plato-traject in. Nu is ze een blije ambassadeur die ernaar streeft om andere mensen mee aan boord te halen.

Logo vlaio

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven? 

“In mijn job als personeelsdirecteur had ik het gevoel wel te weten wat ik zelf wil en goed kan. En vooral voelde ik dat je magische dingen samen met mensen kan verwezenlijken. Ik wilde dat heel graag ook voor andere bedrijven realiseren. Na een coaching opleiding ben ik in 2017 reBoot opgestart. De focus was om medewerkers van bedrijven te laten stilstaan bij hun talent of team en hen hierin te begeleiden. Liefst doen we dat op een locatie waar ze letterlijk uit de dagelijkse drukte worden gehaald. Samen met mijn man Kris Vallons heb ik een vrachtschip gekocht en verbouwd tot inspiratie- en belevingsruimte, letterlijk met het idee om teams en bedrijven er te laten rebooten. Maar het is ook mogelijk om individueel te begeleiden.”

Toen ik aan mijn familie en vrienden vertelde dat we een vrachtschip kochten, keken ze nogal vreemd op.

Waarom heb je beslist om mee in Plato te stappen?

“Ik hecht veel belang aan interactie tussen ondernemers. We kunnen van elkaar leren, onderling allerlei ideeën uitwisselen en elkaar inspireren. Van het hele groepsgebeuren kan je als ondernemer veel opsteken. Het is belangrijk om je te omringen met mede-ondernemers, zodat je je kan beroepen op een klankbord. Toen ik aan mijn familie en vrienden vertelde dat we een vrachtschip kochten, keken ze nogal vreemd op. Een andere ondernemer begrijpt meteen ons doel en reikt je terwijl een idee aan wat er nog zoal zou kunnen. Elke sessie brengt ook telkens een verrassende issue of spreker. Door er deel van uit te maken houdt het me ook scherp waar ondernemers mee worstelen.”

Wat heeft Plato jou al bijgebracht?

“De variatie aan groepen waarin ik me heel graag verdiep. Vanuit mijn ervaring in de technologiewereld reiken onze klanten nu van vzw’s tot finance en accounting tot spin-offs en zelfs ook ziekenhuizen. Wanneer ik groepen begeleid, visualiseer ik door te tekenen. Stilaan vloeide daar een opleiding uit voort, én er bleek veel vraag naar te zijn. Tot op een dag één van de Plato-collega’s me tipte om de opleiding helemaal op te splitsen. Daar had ik nog niet bij stilstaan. Ik heb dat idee ter harte genomen en ben deze opleiding apart gaan profileren. Om maar te zeggen dat er nieuwe inzichten uit een Plato-sessie kunnen voortkomen. Onze nieuwe medewerker die in dienst zal komen, is meteen ook uitgenodigd om mee in Plato te stappen.”

Birte

Welke tip geef je nog mee aan geïnteresseerde deelnemers?

Je hoeft geen meter of peter of spreker te zijn. Als deelnemer kan je best bruggen slaan. Idealiter toon je ware interesse in je collega’s. Kom meer te weten over hen door een kijkje op hun website of LinkedIn-profiel te nemen. Tenslotte ga je samen op weg. Maak tijd om kennis te maken en elkaar te leren kennen, zodat je kan uithalen wat er echt inzit. Focus niet op je business, maar op inleving.” 

Plato 30 jaar

 

Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers bestaat 30 jaar! 

Lees hier alle getuigenissen van ondernemers over hun Plato-ervaring 

#plato30jaar

Plato

 

Nood aan klankbord als ondernemer?

Dan ben je bij Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers aan het juiste adres. Meld je aan voor kennisoverdracht, ervaringsuitwisseling én netwerking.

Ontdek Plato
Proximus