Skip to main content
  • Nieuws
  • "TalentWerkt!” verbindt technisch onderwijs met bedrijven die volop medewerkers zoeken

"TalentWerkt!” verbindt technisch onderwijs met bedrijven die volop medewerkers zoeken

  • 27/05/2019

In Deinze, Oudenaarde en Eeklo organiseert Voka Oost-Vlaanderen, in samenwerking met lokale technische scholen, een nieuwe editie van ‘TalentWerkt!”. Opzet van dit initiatief is de waardering voor het technisch onderwijs versterken en de banden tussen lokale bedrijven en de directie, leerkrachten en laatstejaars van het technisch onderwijs,  nauwer aanhalen. Tijdens “TalentWerkt!” worden de GIP-werken van jongeren kritisch beoordeeld door een jury van bedrijfsleiders uit de eigen regio. Zij evalueren de innovatiegerichtheid en duurzaamheid maar ook de marktwaarde van de eindwerken. 

TalentWerkt
De deelnemende bedrijven en leerlingen tijdens de uitreiking in Deinze vorig jaar.

 

Hoe laten wij het onderwijs nog beter aansluiten op de noden van de arbeidsmarkt? Hoe krijgen wij de grote aantallen vacatures beter en sneller ingevuld? Vragen die niet alleen politici in electorale tijden bezig houden maar ook de vele ondernemers die op zoek zijn naar continuïteit en groei.

In Vlaanderen ondervinden bedrijven ernstige problemen om gekwalificeerd personeel te vinden. Tegelijk kiezen vandaag opmerkelijk weinig studenten voor STEM-richtingen. Het zijn net deze studierichtingen die studenten afleveren die nodig zijn op de arbeidsmarkt van morgen. Op het niveau van het secundair onderwijs moet er meer aandacht en waardering komen voor technische richtingen. Voka zorgde er mee voor dat het concept Duaal Leren als volwaardig schooltraject met rechtstreekse toegang tot de arbeidsmarkt, na een proefperiode, vanaf september volop wordt uitgebouwd.
Gedelegeerd bestuurder Geert Moerman (Voka Oost-Vlaanderen): “De samenwerking met het technisch onderwijs op lokaal niveau beoogt een directe rekrutering en laat bedrijven toe kennis te maken met de werknemers van morgen in het kader van stages en een latere, definitieve tewerkstelling.”

In de regio Vlaamse Ardennen organiseerde Voka Oost-Vlaanderen reeds vijf edities van TalentWerkt! Het initiatief omvatte een jobbeurs en een jurering van GIP-proeven. Vorig jaar werd in Deinze een eerste TalentWerkt! succesvol opgezet en dit jaar krijgt ook Eeklo een eigen editie. Voor 2019 voorziet Voka geen jobbeurs; alle aandacht gaat naar de jurering van GIP-proeven door bedrijfsleiders.

In totaal studeren aan de drie deelnemende scholen (VTI Deinze, Bernardus Technicum Oudenaarde en PTI Eeklo) 662 leerlingen af in de studiedomeinen bouw, hout, technologie en technieken, toegepaste wetenschappen, mechanica, elektriciteit, welzijn & zorg, handel en informatica, land- en tuinbouw.
Zowat 60 ondernemers hebben toegezegd om de eindwerken van 66 genomineerde leerlingen te evalueren. Zij zullen nagaan in hoeverre de leerlingen blijk geven van presentatievaardigheden, innovatiegerichtheid, duurzaamheid, marktinschatting en kennis van bedrijven.

Iedereen is welkom op de jurering en de bekendmaking van de laureaten.

Scholen en data:

  • VTI Deinze | 28 mei | Leiespiegel vanaf 15.45 uur
  • Bernardusscholen Oudenaarde | 4 juni | aula vanaf 15.45 uur
  • PTI Eeklo | 14 juni | vanaf 16.45 uur

 

Deelnemende bedrijven

Locatie Bedrijven
Deinze ABC Parts
Aluvision
Applitek
APT International
Baku
Beddeleem
BMW Daeninck
Cicero Belgium
Ciers Cooking
De Blauwe Vogel
Ecosynth
Firma Beel
G. Snel Transport
Icomet
Lefibo
Lootens NV
Schrijnwerkerij De Winter
Spiromatic
Unilin
Perfect Talent
Petersime
Play
Vandenbuscche
Vandeweghe
VDP Industries
Willy Naessens
Oudenaarde AZ Oudenaarde
Bodyn-Deroo
Concordia
De Vos Energie
EROV
House of Music
ING
IOT Magnetics/Magbat Europe
Instituut voor Verpleegkunde Gent
D2S Pharma
On Semiconductor
Silvergarden
Pedeo
PMR
Proximus
Samsonite
Vergokan
Willy Naessens
WZC Heilig Hart
Eeklo Biscuiterie Willems
De Bree
Foré
Huysman Bouw
Leloup & Co
Ontex
Timmerman
Timmerman EHS
Truck Center Van Nevel
Van Kerschaever

Hulp nodig?