Skip to main content
Map
 • Nieuws
 • Syntra Midden-Vlaanderen 20 jaar: Opleidingen voor doeners

Syntra Midden-Vlaanderen 20 jaar: Opleidingen voor doeners

 • 23/06/2022

Syntra Midden-Vlaanderen 20 jaar: Opleidingen voor doeners

Syntra Midden-Vlaanderen organiseert al 20 jaar praktijkgerichte opleidingen en stoomt zo bedrijven en bedrijvige mensen klaar voor de toekomst. Het opleidingsaanbod van Syntra is zeer divers, maar wat ze verbindt is de specifieke focus op praktijk en ondernemerschap.

 

foto

logo

 

De Vlaamse Regering koestert de ambitie om de werkzaamheidsgraad in onze regio op te tillen naar 80 procent. Eén van de pijlers om die doelstelling te bereiken, is het versterken van opleidingsmogelijkheden doorheen de loopbaan en ook tijdens bepaalde periodes van inactiviteit. “Vlaanderen mag dan wel sterk zijn in ondernemerschap, uit de jaarlijkse enquête van de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen blijkt telkens dat we ondermaats scoren voor levenslang leren. Hier ligt een belangrijke taak voor Syntra”, stelt Joris Naert, manager partnerschappen bij Syntra Midden-Vlaanderen.

Knelpuntberoepen

Syntra Midden-Vlaanderen vervult haar maatschappelijke rol door een opleidingsaanbod uit te werken aangepast aan de actuele noden. Dit gebeurt in dialoog met de arbeidsmarkt, de sector, lesgevers en leerbedrijven. “De lijst met knelpuntberoepen wordt steeds langer. In de praktijk blijkt werkplekleren vaak dé oplossing te zijn. De cursisten combineren leren en werken tegelijkertijd, zodat ze rechtstreeks vanop de werkvloer een nieuw beroep aanleren. Na een korte opleiding kunnen ze vlot meedraaien in het bedrijf. Op deze manier slagen we erin om heel wat moeilijke vacatures in te vullen”, zegt Thierry Semey, gedelegeerd bestuurder bij Syntra Midden-Vlaanderen. “Het gros van de knelpuntberoepen zijn technische beroepen. Daarom is ons aanbod steeds meer STEM-gericht: Science, Technology, Engineering en Mathematics.”

De 850 lesgevers zijn één van de sleutelfactoren voor ons succes. Dag in dag uit staan ze in de praktijk en met plezier delen ze hun liefde en passie voor het vak.”

Jilke Ramon, Thierry Semey en Joris Naert

De rol van een organisatie als Syntra Midden-Vlaanderen is overigens nog veel ruimer. “'We bieden een alternatief voor jongeren waar het niet klikt met de hogeschool of universiteit. Een groot deel van de jongeren heeft namelijk een toepassingsgericht leerpatroon. Zij zijn gemotiveerd door het leren in de praktijk, zodat ze het functionele inzien van wat ze leren en hoe het effectief moet toegepast worden in de realiteit. Onze praktische opleidingen sluiten daar mooi op aan waardoor deze jongeren ook goed klaargestoomd worden voor de arbeidsmarkt", aldus Joris Naert. “Daarnaast profileren we ons ook graag als centrale plek om ondernemers op te leiden. Zowat 35 procent van onze cursisten vestigen zich later als zelfstandige.”

(lees verder onder de foto)

foto

 

Maatwerk voor bedrijven

In de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is Syntra Midden-Vlaanderen de toonaangevende opleidingsorganisatie die erkend is door de Vlaamse overheid. Er zijn campussen in Aalst, Asse, Gent en Sint-Niklaas. Twee jaar geleden kwamen de twee campussen van Syntra Brussel (Brussel en Ukkel) erbij.

Het netwerk van lesgevers en coaches van Syntra Midden-Vlaanderen telt zowat 850 personen. “Samen vormen zij één van de sleutelfactoren van ons succes. Dag in dag uit staan ze in de praktijk en met plezier delen ze hun liefde en passie voor het vak”, zegt Jilke Ramon, verantwoordelijke marketing.

Op vraag van de bedrijfswereld breidde Syntra Midden-Vlaanderen de dienstverlening verder uit. “Wil je als bedrijf gewapend zijn voor de uitdagingen van de toekomst, dan moet je blijven inzetten op opleiding”, zegt Joris Naert. “Onder het merk nxtpro organiseren we opleidingen voor bedrijven. Zo blijf je als medewerker ook professioneel op koers.”
 

foto
 

Voka viert jarige bedrijven

Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest. 

Dit zijn de jubilarissen van 2022: 

 • 10 jaar: EDA BE Electrics, Somati Systems, Spendless
 • 15 jaar: Simply Grow, Villa Madonna
 • 20 jaar: Climapac, Syntra Midden-Vlaanderen
 • 25 jaar: J. Vande Moortel & Co Bedrijfsrevisoren
 • 30 jaar: Cegeka, psmlighting
 • 35 jaar: Cobofisk, Ilo Keukens & Interieur
 • 40 jaar:  Atkore -  Vergokan
 • 45 jaar: Igepa, Search & Selection
 • 60 jaar: SOLVA
 • 75 jaar: Publiganda
 • 190 jaar: Botha
 • 225 jaar: MSK - Museum voor Schone Kunsten Gent

Viert jouw bedrijf in 2023 een jubileum? Laat het ons weten!

Meer info via https://www.voka.be/privacy

Artikel uit publicatie