Skip to main content
  • Nieuws
  • Structureel probleem dreigt voor Limburgse arbeidsmarkt

Structureel probleem dreigt voor Limburgse arbeidsmarkt

  • 27/04/2017

Uit onderzoek van SD Worx blijkt dat één op drie Limburgse KMO’s openstaande vacatures heeft, waarvan 20% ze niet krijgt ingevuld. “Er zijn maatregelen nodig, want we riskeren een structurele krapte op de Limburgse arbeidsmarkt”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder bij Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

arbeidsmarkt
Vlnr. Johan Van Duyse (strategisch adviseur kmo, SD Worx), Rudi Smeets (managing director, Alliacta),
Stijn Skondras (CEO, Skondras) en Johann Leten (gedelegeerd bestuurder , Voka – Kamer van Koophandel Limburg). 

 

Recente cijfers tonen aan dat 35,4 % van de Limburgse KMO’s een openstaande vacature heeft. Maar liefst 20% van de Limburgse KMO’s die op zoek zijn naar personeel vreest dat het niet zal lukken om hun vacature(s) in te vullen. 10%  denkt dan weer dat het meer dan zes maanden zal duren. In het totaal is dus 30 % van de bevraagde Limburgse KMO’s met vacatures pessimistisch over de invulling er van. Een opvallende vaststelling, want in Vlaanderen heeft slechts 15,6 % er geen goed oog op.

Het verwondert dan ook niet dat de Limburgse KMO’s van alle Vlaamse KMO’s het meest openstaan voor vernieuwingen als outsourcen, werken met freelancers, twee halftijdse functies aanwerven in plaats van één of zelfs een volledige opleiding financieren. Twee voorbeelden: 38% van de Limburgse KMO’s is bereid om interim werk in te schakelen als alternatief (Vlaanderen: 31%), terwijl 21,2% het delen van een medewerker met een ander bedrijf wel ziet zitten (Vlaanderen: 17,9%).

Mismatch op arbeidsmarkt

Het Limburgse pessimisme is weliswaar niet onterecht, want in Limburg heerst er een mismatch op de arbeidsmarkt. De langdurige werkloosheid (groter of gelijk aan 2 jaar) steeg er als enige provincie met 2,6%, terwijl die in Vlaanderen daalde met 3,9%. Het afgelopen jaar steeg eveneens het aantal vacatures in Limburg met 36,6 % terwijl het aantal niet-werkende werkzoekenden niet in verhouding daalde (-8,6 %).

Ook het aantal Limburgse jongeren in STEM-richtingen (Science – Technology – Engineering – Mathematics) is verhoudingsgewijs lager dan het Vlaams gemiddelde. Neem daarbij nog eens de sterke vergrijzing en je hebt een groot risico op structurele krapte op de arbeidsmarkt.

Bovendien trekt de Limburgse economie terug aan. De conjunctuurbarometer piekte in januari met de export als sterkhouder. Ook het toerisme leefde weer op en de werkloosheid zat sterk onder het niveau van vorig jaar (-8%). Het gaat met andere woorden goed met onze economie, maar dat potentieel kunnen we niet verzilveren door het gebrek aan geschikt personeel.

Onderwijs

Het onderwijs speelt een cruciale rol om het tij te keren. Nochtans knelt ook daar het schoentje in Limburg. Zo ligt het aantal Limburgse jongeren dat een opleiding in het hoger onderwijs volgt onder het Vlaams gemiddelde. Daar liggen weliswaar kansen, want er is bijvoorbeeld een duidelijke onderparticipatie van Limburgers voor richtingen die UHasselt niet aanbiedt.

Een ander probleem is het Limburgse aandeel in de harde richtingen binnen het TSO en BSO. Dat daalde sinds 2002 van 18,9% naar 16,77%. Het Limburgse aandeel in de STEM-opleidingen van het ASO volgt dezelfde tendens en daalde sinds 2002 van 13,38% naar 12,41%.

 

Foto2

 

“Verder inzetten op onderwijs”

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – Kamer van Koophandel Limburg: “De cijfers tonen aan dat we een structurele krapte op de arbeidsmarkt riskeren indien er niets verandert. Daarom moeten we blijven inzetten op het afstemmen van het onderwijs op de noden van onze ondernemers. Er zijn al stappen gezet met de onderwijshervormingen, maar we moeten we nog ambitieuzer durven zijn. Zo heeft het duaal leren nood aan meer maatwerk en is er meer aandacht nodig voor het hoger beroepsonderwijs. Er is tot slot niet alleen nood aan technische profielen, maar we hebben in het algemeen mensen nodig die willen werken!”

Twee cases

Om het probleem nog concreter te maken, verzamelden we getuigenissen bij Limburgse bedrijven die het tekort aan arbeidskrachten aan den lijve ondervinden.

Skondras

Skondras is een internationaal verkoopondersteunend bedrijf met vestigingen in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Turkije. Samen is dat goed voor meer dan 500 medewerkers. “We zochten in Limburg 25 call agents, maar we hebben er slechts 5 gevonden. Daarom zullen we die functies in onze vestiging in Diegem proberen in te vullen. Lukt dat niet, dan moeten we noodgedwongen naar het buitenland kijken”, zegt CEO Stijn Skondras.

Alliacta

Het ingenieurs- en adviesbureau Alliacta in Opglabbeek stelt 40 mensen tewerk, maar heeft steeds 10 tot 20 vacatures openstaan. “Wij vinden erg moeilijk kandidaten om die vacatures in te vullen. We zijn daarom genoodzaakt om mensen zelf op te leiden of om meer met freelancers te werken”, getuigt managing director Rudi Smeets.

Heeft u ook moeite om vacatures ingevuld te krijgen? Misschien is de Voka Update 'Hoe kunt u internationaal aanwerven?' dan wel iets voor u?