Streekfonds Oost-Vlaanderen verbindt schenkers en doeners en versterkt zo lokale projecten met focus op mens en omgeving. Samen met 59 partners steunde het vorig jaar 38 lokale initiatieven. TEJO, een project dat de veerkracht van jongeren in Gent wil versterken, krijgt dit jaar een duwtje in de rug van #Een hart voor Gent waar softwarebedrijf Teamleader partner is. Zowel CEO Jeroen De Wit als Caro Budde, coördinator bij TEJO, zijn enthousiast over hun samenwerking.

De step in de inkomhal verraadt de aanwezigheid van Jeroen De Wit. Caro Budde is al volop bezig met de oprichter van Teamleader een rondleiding in de thuishaven van TEJO te geven. Ze toont de verschillende gespreksruimten en geeft ook extra uitleg over de toekomstplannen die de organisatie koestert. Aan de muur hangt een 60-tal pasfoto’s van de vrijwilligers – onthaalmedewerkers en professioneel geschoolde therapeuten – die zich dagelijks inzetten voor de Gentse jongeren.
TEJO is ons antwoord op de groeiende wachtlijsten in de psychische gezondheidszorg.”
Caro Budde
Crowdfunding x2
“TEJO is zeven jaar geleden gestart als een onafhankelijk burgerinitiatief. Het is ons antwoord op de groeiende wachtlijsten in de psychische gezondheidszorg”, vertelt Caro Budde. “Jongeren tussen 10 en 20 jaar kunnen bij ons terecht voor therapeutische begeleiding. Die is anoniem, laagdrempelig en gratis. Ze komen uit alle lagen van de bevolking, er zijn iets meer meisjes dan jongens. Alles samen zijn er 260 à 270 jongeren die bij ons een kortlopend traject volgen.”
(lees verder onder de foto)
Jeroen De Wit schrikt merkbaar van het hoge aantal. “Dat is veel, maar aan de andere kant ben ik wel blij dat zoveel mensen de stap durven zetten”, reageert hij. “De nood aan een goed gesprek is groot, merk ik ook bij onze 180 medewerkers. De coronapandemie heeft dat extra duidelijk gemaakt. We hebben intern een platform gecreëerd waarbij onze mensen op een laagdrempelige manier in gesprek kunnen gaan met professionele therapeuten. Er is een duidelijke parallel met TEJO, al is onze doelgroep iets ouder.”
TEJO reageerde op een oproep van Streekfonds Oost-Vlaanderen en diende vorig jaar een projectaanvraag in. “We zijn het stadsbestuur van Gent dankbaar dat ze dit mooie pand ter beschikking stellen. Onze werking is echter niet structureel gesubsidieerd. Alle onkosten moeten we dus uit eigen zak betalen”, vertelt Caro Budde. “Door middel van een crowdfundingsactie zamelden we 5000 euro in bij familie, vrienden en sympathisanten. #Een hart voor Gent, het regionale netwerk van het Streekfonds Oost-Vlaanderen verdubbelt dit bedrag. Mede dankzij die middelen kunnen we al die jongeren een warme, veilige plek bieden.”
Als ondernemer wil ik mijn netwerk gebruiken om deze thematiek in de aandacht te brengen.”
Jeroen De Wit
Duurzaamheid
Het hoofdkwartier van Teamleader ligt op een boogscheut van TEJO. Voor Jeroen De Wit is dit geen onbekend terrein. Hij houdt van actieve wandelmeetings en in deze buurt komt hij regelmatig voorbij. Voor hem stopt het absoluut niet bij alleen maar de financiële ondersteuning van TEJO. “Als ondernemer wil ik mijn netwerk gebruiken om deze thematiek in de aandacht te brengen”, zegt hij.
Duurzaamheid zit ingebakken in het DNA van Teamleader. “We hebben een heel jong team en je merkt dat sociaal engagement enorm belangrijk is voor onze medewerkers. Zo komen er heel wat bottom-up initiatieven. Binnen het bedrijf hebben we een dynamische ESG-werkgroep die zich buigt over thema’s zoals diversiteit, energie en sociaal engagement. Duurzaamheid is bij ons absoluut geen dode letter.”
(lees verder onder de foto)
Streekfonds Oost-Vlaanderen: de lijm tussen sponsors, denkers en doeners
Streekfonds Oost-Vlaanderen wil een impact creëren op concrete noden in onze maatschappij, specifiek rond de thema’s mens en omgeving. In Gent ligt de klemtoon van de projecten op het versterken van de weerbaarheid van jongeren. De organisatie brengt sponsors, denkers en doeners samen in inspirerende netwerken. De focus ligt op lokale initiatieven en daarom is de werking opgesplitst in vijf regio’s: #Streekmotor 23 (Vlaamse Ardennen en Denderstreek), #Regiokracht (Leiestreek, Meetjesland en Oostrand Gent), #Een hart voor Gent, #Een hart voor Scheldevallei en #Een hart voor Waas.
Een typisch streekfondsproject komt niet altijd in aanmerking voor de klassieke subsidiekanalen. Om deze waardevolle initiatieven niet verloren te laten gaan, springt Streekfonds Oost-Vlaanderen in de bres. Via crowdfunding moet een organisatie eerst zelf een deel van de projectkost inzamelen. Na goedkeuring verdubbelt Streekfonds Oost-Vlaanderen dit bedrag, met een maximum van 5000 euro.
2021 in een notendop
Vorig jaar ondersteunde Streekfonds Oost-Vlaanderen 38 lokale projecten die samen een bedrag van 372.733 euro ontvingen. Dit gebeurde dankzij de steun van 59 partners/bedrijven. Lees de verhalen, bekijk de getuigenissen van de initiatiefnemers en ontdek zelf welke impact het Streekfonds Oost-Vlaanderen heeft voor deze sociale, inclusieve projecten bij jou in de buurt. Lees het digitale jaaroverzicht via deze link.