Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Stora Enso wil meer investeren in hernieuwbare verpakkingen

Stora Enso wil meer investeren in hernieuwbare verpakkingen

  • 09/06/2022

Stora Enso is een haalbaarheidsstudie gestart in haar vestiging in Langerbrugge, dicht bij Evergem, om een van de twee papierlijnen om te bouwen naar een hoogvolumelijn voor gerecycleerd verpakkingskarton. Volgens de Scandinavische papier- en kartonfabrikant is dit een wissel op de toekomst door de toenemende vraag naar gerecycleerde verpakkingsmaterialen.

foto
De vestiging van Stora Enso in Langerbrugge, dicht bij Evergem

 

De fabriek in Langerbrugge telt op dit moment twee papierlijnen in de productie: één voor kranten en één voor magazines. De nadruk van deze studie zal liggen op de ombouw van de krantenpapierlijn. Begin 2023 verwachten ze dat de haalbaarheidsstudie zal afgerond zijn om dan in 2025 echt van start te gaan met de omgebouwde lijn. “Op dit moment produceren we gerecycled containerkarton in Polen, voornamelijk voor de Oost-Europese markt. Een verbouwing in Langerbrugge zou ons ook in West-Europa een concurrentievoordeel geven”, zegt Hannu Kasurinen, Executive Vice President van de divisie Packaging Materials.
De totale investering wordt geschat op circa 400 miljoen euro en zou jaarlijks een omzet genereren van ongeveer 350 miljoen euro bij volledige jaarlijkse capaciteit van 700.000 ton. 

(lees verder onder de foto)

foto

De investering zorgt ervoor dat Stora Enso haar capaciteit voor gerecycleerde en recycleerbare verpakkingsmaterialen verder kan uitbreiden en op die manier voldoen aan de groeiende vraag binnen de industrie, e-commerce, meubels en elektronica.
Ondersteund door hun twee bestaande kwalitatieve WKK-biomassainstallaties en hun twee bestaande hoogtechnologische papiersorteerlijnen zou deze verpakkingspapiermachine hét voorbeeld kunnen worden van duurzame circulaire economie binnen Vlaanderen.