Skip to main content
  • Nieuws
  • Stokerijen Rubbens, Filliers en De Moor: “Dankzij inspanningen van iedereen hebben we aan de vraag naar handontsmetting kunnen voldoen”

Stokerijen Rubbens, Filliers en De Moor: “Dankzij inspanningen van iedereen hebben we aan de vraag naar handontsmetting kunnen voldoen”

  • 31/03/2020

Stokerij Rubbens in Wichelen maakt op vandaag 15.000 liter handontsmetting per dag. Filliers uit Deinze mengde alcohol van Tereos met waterstofperoxide en glycerine van Janssen Pharmaceutica om ziekenhuizen uit de nood te helpen met handontsmetting en De Moor uit Aalst produceerde snel ontsmettingsalcohol, zowel om mondmaskers te ontsmetten als om af te werken tot producten voor de huid. Intussen is de storm enigszins gaan liggen en kunnen apothekers en rusthuizen rekenen op voldoende leveringen.

“Bij Stokerij Rubbens startten we met het maken van zuivere ontsmettingsalcohol,” vertelt Hendrik Beck. “Vorige week zijn we gestart met de productie van kant-en-klare handontsmetting, waarbij we andere verbindingsproducten toevoegen om ervoor te zorgen dat de huid niet uitgedroogd wordt.” Er moest snel geschakeld worden op vlak van vergunningen: voor het maken van desinfecterende producten is immers een vergunning nodig van het FAGG, het Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. “Zowel voor de ontsmettingsalcohol om oppervlakten te ontsmetten aan 96% als voor de handontsmetting aan 75%.”

Bij Filliers startte het met een samenwerking met Janssen Pharmaceutica en Tereos om de ziekenhuizen snel van 30.000 liter handontsmetting te voorzien. “Tereos doneerde alcohol, Janssen Pharmaceutica de verbindingsproducten en wij zorgden voor de productie. We konden binnen de week 30.000 liter handontsmetting bezorgen aan de ziekenhuizen.” In dezelfde week leverde Filliers ook al 15.000 liter aan apothekers. Dit initiatief krijgt bij Filliers een vervolg met de verdere productie van desinfectie voor de handen, voor de medische sector en andere sectoren. 

Ook Stokerij De Moor in Aalst sprong in het piekmoment bij om alcohol te leveren voor apothekers. “Wij hebben ons beperkt tot de alcohol, het basisingrediënt van desinfecterende producten, en het afwerken aan apothekers overgelaten”, vertelt Patrick Van Schandevijl. “Er is eventjes een momentje van paniek geweest en op dat moment heeft iedereen gedaan wat hij kon. Dat was mooi om te zien. Nu weten apothekers dat er voldoende voorraad is, dat de grote spelers de vraag kunnen bijbenen. Na de hectiek van die eerste weken gaat het stof liggen en kunnen we met z’n allen meer gestructureerd gaan werken. Als er nog leveringsproblemen zijn, kunnen wij nog steeds bijspringen, wij hebben een voorraad graanalcohol van 96°. Maar we hebben geen plannen om handgel te gaan produceren.”
 

Toevoer grondstoffen is nu gegarandeerd

Door de plotselinge piek in vraag kwam er even spanning te zitten op de toelevering van grondstoffen voor handontsmetting. “Rond 20 maart ontstond een tekort aan ether, wat nodig is om de alcohol te denatureren (ondrinkbaar maken, zodat accijnzen wegvallen, red)”, vertelt Hendrik Beck van Stokerij Rubbens. “Maar intussen is de toestroom van alle grondstoffen gegarandeerd. We kunnen aan de vraag voldoen.”

 

Nu tijd voor leveringen voor andere partijen

Eens er voldoende productie gegarandeerd kan worden, is het uiteraard tijd om niet alleen aan apothekers en ziekenhuizen te denken. In eerste instantie liet de Algemene Administratie Douane en Accijnzen alleen toe dat deze strategisch belangrijke producten aan hen geleverd werden. Op 30 maart werd het licht op groen gezet om ook aan andere bedrijven te bezorgen. “De initiële regelgeving liet niet toe om te leveren aan bijvoorbeeld  thuisverplegers, woonzorgcentra, brandweerkorpsen, retailhandelaars en essentiële maakbedrijven”, vertelt Hendrik Beck. Dat is nu aangepast. Zo kunnen alle ondernemingen die aan de slag blijven hun medewerkers optimaal beschermen. 

Tekst Marijke Van Gysegem

Voor een overzicht van deelnemende stokerijen zorgt vakvereniging Vinum et Spiritus

www.filliers.be
www.rubbens.be
www.stokerijdemoor.be