Skip to main content

Stamgasten Vol. 3

  • 05/06/2018

24 april 2018, 19u. Café De Omgekeerde Wereld en Marimain lopen zoetjesaan vol. Voor de derde keer organiseert Jong Voka Oost-Vlaanderen Stamgasten. Bekende gezichten en doorgewinterde ondernemers worden uitgenodigd op café om over hun carrière te praten en adviezen te geven aan jonge ondernemers. Waarom? Omdat heel wat geniale ideeën ontstaan tussen pot en pint, omdat bijleren niet altijd in een formele setting hoeft plaats te vinden en omdat je er kan spreken met mensen die je anders niet gauw ontmoet. 

StamgastenStoppen is geen optie. Met zijn 23 tattoos valt Lucas Standaert meteen op. Creatieve duizendpoot, zaakvoerder van Afsnis, conceptbedenker, initiator van onder andere Bar Bricolage en Bar Wilson. Hij bouwt binnenkort decors voor het 'Burning Man festival' in 'de Black Rock Desert' in Nevada. “Stoppen is geen optie”, geeft hij ons mee. Hij overwon al enkele burn-outs door langdurige periodes van amper slapen. “Delegeer en zorg ervoor dat je niet in een mentale dip blijft hangen.” 

Inhoud heerst. Tegelijkertijd neemt Bram Souffreau, operationeel directeur bij Apache, het woord in de Omgekeerde Wereld. Apache brengt diepgaande berichtgeving, onderzoeksjournalistiek en duiding bij complexe maatschappelijke kwesties en schopt hiermee tegen heel wat schenen. Bram noemt zichzelf geen ondernemer. Hij is niet uit op grote winsten. (Apache is zelfs nog steeds verlieslatend). Hij vertelt ons het verhaal van een sterk waardengedreven bedrijf: verantwoord, integer en zelfredzaam. Apache weigert subsidies, kapitaalinjecties en betalende advertenties als financieringsbron. Apache is er voor haar lezers en leden en rekent op hun financiële steun.

Vermijd het Bahama’s syndroom. We detecteren Tim Duhamel meteen tussen het Marimain-publiek met zijn plusminus 1m90 lengte, in donkerblauw kostuum. Tim is een van de originele founders van Insites Consulting. Samen met 3 medestudenten sprong hij twee decennia geleden in het ondernemerschap. Een sterke salesmotor en de ambitie om de beste van de wereld te zijn resulteren vandaag in een wereldbedrijf, goed voor 30.000.000 omzet. Zijn boodschap: maak meteen goede afspraken met medevennoten. “We spraken van in het begin af dat niemand van ons richting de Bahama’s trekt zodra het bedrijf goed draait.”

De zoektocht naar de match tussen wie je bent, wat je doet en voor wie je het doet. De meesten kennen Edouard Deprez van zijn Youtube-hit: ‘Cruisen door Deurle op mijn gele fiets’. Hij neemt plaats in een van de fauteuils in de Omgekeerde Wereld naast Mathieu Voet, Jong Voka voorzitter in Oost-Vlaanderen. Hij vertelt het herkenbare verhaal van een startende ondernemer zoekend naar zijn ‘pakket’, de zogenoemde product-market fit. 

 

De 5 wijsheden van Bart De Waele, CEO van Wijs

  1. Quantity breeds quality. Je kunt nog zo’n mooie carrosserie hebben, maar zonder motor ga je niet vooruit. 
  2. Bouw je aan een bedrijf? Dan moet je jezelf elke dag ‘ontslaan’ en ervoor zorgen dat anderen taken van je overnemen.
  3. Het verschil tussen ondernemer en ondernemend zijn? Risico nemen en iets op het spel zetten. Telkens wanneer je een risico neemt, maak je sprongen.
  4. Het beste wat jou als ondernemer overkomt? In team werken.
  5. Zorg ervoor dat je als jonge starter deel uitmaakt van een netwerk. Allianties smeren is de boodschap.

Kom naar Stamgasten in oktober! Schrijf je in op de Jong Voka-nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Wil je graag extra coaching bij het opzetten van jouw business en sparren met andere jonge ondernemers? Check dan onze programma’s: Bryo en Plato Explore. 

Bryo is er voor de startende ondernemer. Meer info bij jan.teurrekens@voka.be en sophia.debruyne@voka.be 
Is jouw bedrijf al gelanceerd en heb je al enkele medewerkers in dienst? Check wat Plato Explore voor jou in petto heeft bij zerline.vanacker@voka.be