Skip to main content
  • Nieuws
  • Staking: Kwart bedrijven in Mechelen-Kempen heeft probleem met levering

Staking: Kwart bedrijven in Mechelen-Kempen heeft probleem met levering

  • 13/02/2019

Een kwart van de ondervraagde bedrijven in Mechelen en Kempen ondervindt vandaag problemen met de toelevering of met de leveranciers. Het is een rechtstreeks gevolg van de staking. De schade bij bedrijven loopt op. Uit de online bevraging van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, die vanochtend is gebeurd, gaat het gemiddeld om 94.000 euro per bedrijf.

De economische activiteit in de regio Mechelen en Kempen ondervindt hinder. Dat blijkt uit de Voka-enquête die vanmorgen is afgenomen. “Eén op de zeven ondervraagde bedrijven geeft aan dat ze hun dienstverlening of productie hebben moeten terugschroeven. Soms is die productie zelfs helemaal stilgelegd”, zegt Roel Dockx, adjunct-gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

GrafiekStaking1

Zo’n 27 procent van de ondervraagde ondernemingen in de regio Mechelen en Kempen heeft problemen met de toelevering of met leveranciers.
De hinder is vooral voelbaar bij grote ondernemingen. En die hebben een grotere impact op de economische activiteit.

In de enquête is ook gepolst naar de schade die bedrijven vandaag oplopen. Die loopt sterk uiteen. Maar gemiddeld gaat het om 94.000 euro per getroffen bedrijf.

“De vakbonden schieten zichzelf met deze staking in de voet. Hierdoor gaat er welvaart verloren, is er geen akkoord over een loonsverhoging van 4,6 procent en worden de laagste uitkeringen niet aangepast. Een akkoord vind je niet op straat, maar rond de tafel”, zegt adjunct-gedelegeerd bestuurder Roel Dockx.
De vakbonden menen vandaag dat ze het best hun gelijk halen door te staken en zo niet te produceren in de bedrijven en het land te verdelen. “Niet staken, maar werken loont. In tegenstelling tot wat de vakbonden beweren, is de koopkracht net gestegen. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken en cijfers. Dankzij de taxshift en het IPA-akkoord van 2017-2018 zijn de lonen van wie werkt, er extra op vooruitgegaan. Bovendien hebben de bedrijven 229.000 jobs gecreëerd, dus 229.000 keer extra koopkracht voor de gezinnen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka vzw.
Dat ook de vakbonden uit de publieke sector mee staken, toont volgens Voka aan dat dit niet alleen een staking is voor meer loonsopslag in de private sector. “Dit is een politieke staking tegen deze regering, waar de bedrijven en bij uitbreiding de hele samenleving de dupe van zijn”, aldus Maertens.

GrafiekStaking2

Nog eens een kwart van de ondernemingen in Mechelen en Kempen heeft thuiswerk toegestaan op deze stakingsdag. Werknemers hebben ook een vakantiedag kunnen opnemen, als ze dat wilden. Of ze konden vanop een andere locatie werken.

Voka wil vandaag de vele honderdduizenden werknemers bedanken die vandaag wél aan het werk zijn. “We willen hen expliciet vermelden. Want ze dragen bij tot de welvaart van ons land.”

 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant
Advertentie Vermant - mei