Skip to main content
  • Nieuws
  • Loodsen en sluiswachter gijzelen onze economie

Loodsen en sluiswachter gijzelen onze economie

  • 18/09/2018

De loodsen en sluiswachters hebben sinds gisterenavond het werk neergelegd. De vakbonden van de maritieme diensten voeren hiermee op verschillende plaatsen actie tegen de hervormingsplannen van Vlaams minister Liesbeth Homans. Voka – Kamer van Koophandel Limburg noemt de staking onverantwoord. “Deze actie brengt immense schade toe aan onze economie. In eerste instantie worden de havens hierdoor geblokkeerd, maar ook de nevenschade voor de binnenwateren zoals het Albertkanaal is enorm”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. 

Loodsen en sluiswachter gijzelen onze economie

De schade van de stakingsactie van de loodsen op onze economie is ontegensprekelijk. Na de droogte en de daaropvolgende laagwatertoestanden zorgen de acties van de loodsen en sluiswachters voor aanzienlijke blokkades en vertragingen in het bevoorradingssysteem. De betrouwbare binnenvaart komt hiermee onder druk te staan.

“Een belangrijke deeloplossing voor de mobiliteitschaos in Limburg en bij uitbreiding Vlaanderen, is te vinden op het water. De onverantwoorde acties van de vakbonden brengt het imago van de binnenvaart nu ernstige schade toe. Daarnaast krijgen we vanuit ondernemingen in Limburg en de rest van Vlaanderen nu al melding dat ze hun productieprocessen moeten vertragen of zelfs helemaal stilleggen. Op Olen na zit heel het Albertkanaal immers potdicht. Voor veel Limburgse bedrijven is dit een regelrechte ramp,” aldus Leten. “Daarenboven komt de positie van onze havens als economische poorten onder druk te staan. Deze actie van de loodsen treft havens en binnenwateren wat een gigantische economische schade met zich meebrengt. Daarnaast is ook de blijvende imagoschade enorm.”

Voka vraagt dan ook de acties meteen stop te zetten. “Een uur blokkade van de Antwerpse haven kost meer dan 1 miljoen euro. Daarnaast worden ook de havens van Zeebrugge, Gent en Oostende getroffen en is de randschade op binnenwateren als het Albertkanaal zelfs niet meegeteld. Als de acties niet meteen stoppen dan zal de schade niet te overzien zijn. Onze havens staan in voor duizenden jobs, de vakbonden zetten dit alles op het spel”, besluit Leten.

Contactpersoon

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging

Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo