De oproep tot staken wordt vrij goed opgevolgd in Oost-Vlaanderen. Het werk werd neergelegd in verschillende bedrijven in de regio en in de Gentse haven werd onder meer de tunnel aan de Vliegtuiglaan geblokkeerd door actievoerders. "De staking is absoluut onverantwoord," stelt Jan Geers, directeur belangenbehartiging.

“Deze staking is absoluut onverantwoord, zeker in een land met een automatische indexering” zegt Jan Geers, directeur belangenbehartiging bij Voka Oost-Vlaanderen. “We zien dat de oproep tot actievoeren vrij goed wordt opgevolgd. Niet alleen in de Gentse haven, maar ook breder in de regio.”
Een uitgebreide bevraging bij de Oost-Vlaamse bedrijven leert dat heel wat productiebedrijven niet kunnen draaien zoals gewenst. De toegang tot de bedrijven wordt in de meeste gevallen wel gerespecteerd, maar vele werknemers dagen niet op.
Gentse haven gegijzeld
Een aantal actievoerders sloten de oostkant van de Gentse haven af door de tunnel aan de Vliegtuiglaan te bezetten. “Dit is niet enkel verboden, het is ook absoluut verwerpelijk. Deze actie is niet 1, maar 2 bruggen te ver. In een periode waarin meer dan honderd Oost-Vlaamse bedrijven al deels of volledig gesloten zijn omdat ze de stijgende kosten niet meer kunnen volgen en er meer dan 6.000 mensen economisch werkloos thuis zitten, is dit opnieuw een kaakslag voor bedrijven,” vervolgt Jan Geers. “De vakbonden vergeten 1 ding: de koopkracht hangt af van de concurrentiekracht van onze bedrijven. We zouden die beter samen versterken, want daar wordt iedereen beter van.”
De lonen stijgen sowieso met zo'n 20% op 3 jaar tijd. Het zijn de bedrijven die daarvoor instaan.
Jan Geers
Heb je vragen of opmerkingen over dit persbericht? Laat het ons weten!
Op de hoogte blijven van onze acties rond belangenbehartiging uit onze regio?
Meld je aan of maak een account om dit aan te passen.