Skip to main content
  • Nieuws
  • Staking 13/02: Nuttige FAQ, achtergrondinformatie en juridisch stappenplan

Staking 13/02: Nuttige FAQ, achtergrondinformatie en juridisch stappenplan

  • 12/02/2019

We erkennen het stakingsrecht, maar we waken erover dat ook het recht op werk gewaarborgd blijft. Daarom sommen we hierover graag de belangrijkste informatie op voor bedrijfsleiders en HR-afdelingen.

staking

Op woensdag 13 februari organiseren de vakbonden een nationale staking. We riepen eerder al op dat deze actie onze koopkracht in gevaar brengt: “Door weg te lopen van de onderhandelingstafel en contraproductieve eisen te stellen, snijden de vakbonden in het vel van hun eigen werknemers en uitkeringstrekkers.”

Brief naar gemeentebesturen

Om de hinder voor werkwilligen tot een minimum te beperken, hebben we onze Limburgse burgemeesters en schepencolleges vrijdag een brief gestuurd. 
 
Hierin vragen we om het recht op werken te vrijwaren. We dringen er bij de gemeenten op aan om de nodige prioriteiten te stellen opdat de ordediensten de vrije toegang over de weg en de toegang tot bedrijventerreinen blijven verzekeren.
 
We erkennen het stakingsrecht, maar we waken erover dat ook het recht op werk gewaarborgd blijft.

Stappenplan 

We beloofden u in onze e-mail van afgelopen vrijdag meer concrete informatie om u voor te bereiden op mogelijke storingen of blokkades. In samenwerking met Monard Law maakten we een stappenplan dat u kan volgen bij onwettige blokkades of wanneer er risico op schade dreigt. Door deze Voka-arresten kan u uw terrein vrijmaken.

Extra informatiebronnen 

Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de stakingsdag, reiken we u twee documenten aan die nuttige informatie bevatten: 
 
•    Vokawijzer – Omgaan met sociale conflicten
•    FAQ over het stakingsrecht: “de puntjes op de i” 

Heeft u nog vragen?  

Onze adviseurs Philippe Reyners en Senne Poelmans helpen u graag verder en zijn uiteraard ook op de stakingsdag zelf bereikbaar: 
 
Philippe Reyners
philippe.reyners@voka.be
Tel: 011 56 02 28
 
Senne Poelmans
senne.poelmans@voka.be
Tel: 011 56 02 23
 

Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo