Skip to main content

Stadsmunt

  • 03/01/2019

Ware het niet dat we momenteel met sjaal en muts naar buiten gaan, zou je zowaar denken dat het 1 april-grappendag is. De Stad Gent wil de middenstand leven inblazen, de lokale community versterken én weerwerk bieden tegen de boomende internetverkopen. Het wondermiddel daartoe is – neen, dit is geen grap - de stadsmunt! 

Rudi De KerpelDe bedoeling is om een soort van lokale bitcoin in het leven roepen waarmee je kan betalen bij de plaatselijke handelaar. Uiteraard voer je zoiets niet in zonder je in te dekken door een studie. Iemand moet toch de zwartepiet krijgen mocht het mislopen. En dat zo’n studie wat mag kosten, blijkt uit het budget van 250.000 euro. 

“Er wordt vaak spottend over gedaan”, zegt een grote voorstander, die tegelijk hoopt met zijn vzw het budget van de studie binnen te halen. Misschien zou ik wel hetzelfde doen mocht ik in zijn schoenen zou staan. En geld is al lang geen probleem meer voor de stad. Zo rijden al sinds de intrede van het circulatieplan twee busjes rond die de Gentenaar 500.000 euro kosten, maar dit geheel terzijde.

Het bitcoin-idee is te absurd voor woorden. Gelooft men nu écht dat dit een meerwaarde kan betekenen voor de Gentenaar en de middenstanders?! 
Als jarenlange retailer mag ik mezelf toch enige ervaring toe-eigenen in alternatieve betalingsmiddelen zoals ecocheques, geschenkcheques, RES, etc. 
De enige die er in dit geval beter van wordt, is de uitgever ervan. Die geniet een royale commissie als de werkgever de cheques aankoopt en als de winkelier de cheques nadien wil indien (cashen), inclusief de vervallen of verloren bedragen die niet te recupereren zijn.

Het enige wat alternatieve betalingsmiddelen creëren, zijn bijkomende kosten en bijkomend werk. Op microniveau kan zoiets nooit afdoende werken. Waarom niet? De bakker, beenhouwer, krantenwinkel en kledingzaak willen best meestappen in het project, maar aan wie kunnen zij die stadsmunt opnieuw uitgeven?

Welke van hun leveranciers willen die accepteren als betaalmiddel? Het resultaat is dan al meteen voorspelbaar: bordjes voor de deur met een maximaal te besteden bedrag en veel discussie met klanten die een zak vol met alternatieve munten hebben aangeschaft en er uiteindelijk geen weg meer mee weten.

Samengevat: plan opbergen en echte maatregelen nemen die ertoe doen: verhoog de bereikbaarheid, verlaag de parkeerkosten voor de bezoekers, investeer de knipboetes in betere mobiliteit tussen de park&rides en stop de waanzinnige obsessie van een autoloze stad! 

 

Rudi De Kerpel

 

REAGEREN? RUDI@DEKERPEL.COM

 

(Vrije Tribune - onder de redactionele verantwoordelijkheid van de auteur)

Gelooft men nu écht dat een stadsmunt een meerwaarde kan betekenen voor de Gentenaar en de middenstanders?