Skip to main content
  • Nieuws
  • Soraya Wancour van Studio AMA lanceert nieuwe ethische kledijcollectie in coronatijd

Soraya Wancour van Studio AMA lanceert nieuwe ethische kledijcollectie in coronatijd

  • 27/05/2020

Ethisch modelabel Studio AMA lanceert haar nieuwe collectie. Sociaal onderneemster en ontwerpster Soraya Wancour (29) loodst haar merk zo door de coronacrisis heen. Klanten kunnen de nieuwe kledij al bestellen in voorverkoop. “Studio AMA toont aan dat lokaal meer dan ooit het nieuwe normaal is”, aldus Wancour.

Studio AMA kiest voor een alternatieve aanpak binnen de mode-industrie. Binnen alle stappen van het productieproces wordt de vraag gesteld: hoe kan het zo duurzaam en ethisch mogelijk? Alles wordt gemaakt van textielresten aangeleverd door de  lokale textielindustrie. De productie gebeurt bij een sociaal maatwerkbedrijf in de buurt. Lokale, circulaire mode dus. 

Kies je eigen collectiestuk

Soraya Wancours ontwerpen waren klaar. De banden waren gesmeed met de nieuwe lokale partners, maar toen nam corona over. De productie bij het sociaal atelier Zonnehoeve in Eke-Nazareth werd stilgelegd. De Gentse bleef echter niet bij de pakken zitten. “We gooiden op één week tijd de volledige strategie om”, zegt Soraya.

Van fotoshoots met huisgenoten tot dagelijkse atelierupdates, Studio AMA geeft haar klanten iets om naar uit te kijken in quarantainetijden. “Elke week droppen we 1 à 2 nieuwe ontwerpen op onze webshop. Klanten kunnen die al kopen online. Het stuk moet echter nog geproduceerd worden. Het gaat dus om een voorverkoop. We wilden de mensen alvast een voorsmaakje geven”, vertelt ze. De klanten kunnen ook zelf aan de slag met hun collectiestuk. Op de website kan je zelf de kleurencombinatie van je T-shirt samenstellen of je kan je wagen aan een verrassing. 

Voor wie nog een beetje geduld heeft en graag de stoffen wil voelen en aanpassen om te beslissen, kan alvast een ticket reserveren voor een exclusief event. “Elk AMA-stuk is anders. Mensen zijn dat ook. We willen onze klanten originele benaderingen en ontwerpen aanbieden”, vertelt Soraya.

Van afgedankt hemd tot elegant rok 

Waar in coronatijden ‘lokaal’ vaak zegeviert, wil het merk bewijzen waarom dat de juiste keuze is: “De volledige strategie uitvoeren gebeurt vanuit Gent. We werken al hyperlokaal en dat is een bewuste keuze. Het sociaal productieatelier is dicht bij huis en daarnaast zijn de leveranciers ook lokaal.” 
Die leveranciers zijn Clarysse, Libeco, Annabel Textiles en Ecoso Kringwinkel. Die laatste sorteert bijvoorbeeld de afgedankte hemden voor Studio AMA. Soraya gaat met de post consumer waste kledij aan de slag en transformeert ze tot elegante jurken en bijzondere rokken.

Meer info
 

Tekst Sam De Kegel