Skip to main content
Map
 • Nieuws
 • Somati Systems: 10 jaar brandbeveiliging van mensen, goederen en gebouwen

Somati Systems: 10 jaar brandbeveiliging van mensen, goederen en gebouwen

 • 23/06/2022

Somati Systems: 10 jaar brandbeveiliging van mensen, goederen en gebouwen

Somati Systems weet alles van brandhaarden en vooral: hoe ze de kop in te drukken. Het bedrijf is actief in de b2b-sector, waar het op maat branddetectiesystemen, sprinklers, blusgas, blusschuim, watermist … you name it, aanbiedt aan bedrijven uit veelzijdige sectoren. Denk aan de zware industrie, productiebedrijven, datacentra, chemische bedrijven, ziekenhuizen, residentiële hoogbouw, winkelruimtes en parkeergarages.

 

foto

logo

 

General manager Benny De Leener: “Wij bieden onze klanten een volledig dienstenpakket aan: ontwerp en plaatsing en ook achteraf het onderhoud en eventuele aanpassingen. Dit laatste is niet onbelangrijk, want geregeld past de klant na enkele jaren zijn locatie aan zonder stil te staan bij de implicaties die deze aanpassing kan hebben op de brandveiligheid.”

Doeltreffend in het ontwerp

De Leener: “Het liefst worden wij als volwaardige partner al van bij de tekentafel bij een bouwconcept betrokken, zoals dit het geval was voor de sprinklerinstallatie in de hoogbouw op Nieuw Zuid in Antwerpen. We hebben hiervoor een innovatieve techniek gebruikt door de sprinklers van bij de ontwerpfase te integreren in het beton, met een zeer esthetisch resultaat.”

Maar ook voor bestaande systemen laat Somati Systems zijn innovatieve kant zien. Voor het logistiek centrum van een Amerikaanse fabrikant/leverancier van sportschoenen en -kleding in Laakdal bijvoorbeeld, ontwikkelde het bedrijf naast de sprinklerinstallatie, ook een detectie en watermistinstallatie voor de noodstroomaggregaten. Omwille van de aanwezigheid van hoge elektrische vermogens in deze aggregaten, werd geopteerd om te werken met een hoge druk watermistsysteem in combinatie met een snel reagerende aanzuigdetectie. Dankzij de flessenstand van dit hogedruksysteem kan deze installatie autonoom werken zonder aankoppeling op de sprinklerinstallatie. 
 

Het onderhoud blijft een essentiële factor om de betrouwbaarheid van de brandbeveiligingssystemen te waarborgen”

General manager Benny De Leener

Gezocht: technisch geschoolde profielen

Somati Systems heeft 140 medewerkers (arbeiders en bedienden), “en”, benadrukt De Leener, “we zijn voortdurend op zoek naar nieuwe talenten om te kunnen blijven groeien. Meer bepaald naar technisch geschoolde profielen op alle mogelijke niveaus: van BSO-afgestudeerden tot ingenieurs.” De markt van de brandbeveiliging is dan ook sterk groeiend, met in de afgelopen jaren een explosieve toename aan datacentra.

Daarnaast blijft het onderhoud een essentiële factor om de betrouwbaarheid van de brandbeveiligingssystemen te waarborgen. Dat weten ook de campussen van een omvangrijke ziekenhuisgroep in het Antwerpse, die op haar locaties optimaal werkende installaties verwacht. Het nazicht en jaarlijks preventief onderhoud door Somati Systems verzekert dat. 

Nieuwe technologieën

Naast de geïntegreerde sprinklerleidingen in beton, heeft De Leener de afgelopen jaren interessante ontwikkelingen gezien die zich in de toekomst ongetwijfeld gaan doorzetten: de video smoke detectie met onderscheidend vermogen, optische glasvezeldetectie, meer remote toepassingen en het gebruik van watermist wat de noodzakelijke hoeveelheid sproeiwater aanzienlijk vermindert. 

De Leener: “Wanneer er nog té veel onbekende factoren zijn om een doeltreffend systeem voor te stellen, nemen wij on site de te beveiligen gebouwen onder de loep.

Daardoor kunnen we klanten beter begeleiden bij de keuze van de meest effectieve branddetectie.”
 

foto
 

Voka viert jarige bedrijven

Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest. 

Dit zijn de jubilarissen van 2022: 

 • 10 jaar: EDA BE Electrics, Somati Systems, Spendless
 • 15 jaar: Simply Grow, Villa Madonna
 • 20 jaar: Climapac, Syntra Midden-Vlaanderen
 • 25 jaar: J. Vande Moortel & Co Bedrijfsrevisoren
 • 30 jaar: Cegeka, psmlighting
 • 35 jaar: Cobofisk, Ilo Keukens & Interieur
 • 40 jaar:  Atkore -  Vergokan
 • 45 jaar: Igepa, Search & Selection
 • 60 jaar: SOLVA
 • 75 jaar: Publiganda
 • 190 jaar: Botha
 • 225 jaar: MSK - Museum voor Schone Kunsten Gent

Viert jouw bedrijf in 2023 een jubileum? Laat het ons weten!

Meer info via https://www.voka.be/privacy

Artikel uit publicatie