Skip to main content
Map
 • Nieuws
 • SOLVA 60 jaar: Onze klanten zijn onze aandeelhouders

SOLVA 60 jaar: Onze klanten zijn onze aandeelhouders

 • 22/06/2022

SOLVA 60 jaar: Onze klanten zijn onze aandeelhouders

Voor meer dan twintig steden en gemeenten is SOLVA al meer dan een halve eeuw een betrouwbare en solide partner voor hun bouwprojecten en dienstverlening in diverse domeinen. SOLVA creëert letterlijk ruimte om te ondernemen en ontzorgt zijn klanten.

foto

 

 

logo

 

In 1962 werd het intergemeentelijk samenwerkingsverband ILVA (Intercommunale Land Van Aalst) voor afval en streekontwikkeling opgericht. De stichtende leden waren steden en gemeenten uit de Denderregio, later uitgebreid met hun collega’s uit de Vlaamse Ardennen. In 2003 zorgde Vlaamse regelgeving ervoor dat de activiteiten van ILVA opgesplitst werden in twee afzonderlijke entiteiten. De tak streekontwikkeling ging verder onder de naam SOLVA. “Vandaag heeft SOLVA 21 steden en gemeenten onder zijn vleugels, samen goed voor 450.000 inwoners,” zegt directeur Bart Wallays. “ILVA en later SOLVA zijn opgericht vanuit de noodzaak om grote bedrijventerreinen te ontwikkelen. Dergelijke projecten vragen miljoeneninvesteringen en dat is een te grote hap uit de meerjarenbegroting van individuele steden en gemeenten. Dan komt SOLVA in beeld. Je kan stellen dat ze hun streekontwikkeling outsourcen naar ons.”

Gesloten circuit

SOLVA werkt enkel voor zijn aandeelhouders. Alle samenwerkingsverbanden van lokale besturen, zoals bv. politiezones, kunnen aandeelhouder worden. “Wij werken in een gesloten circuit, onze klanten zijn onze aandeelhouders. Vandaag staat de teller op 41.”  Ieder lokaal thema kan intergemeentelijk aangepakt worden. De sterkte van SOLVA is dat het de voordelen van schaalvergroting kan aanbieden. Niet alleen met dienstverlening, ook met groepsaankopen. “Zo hebben we gunningsopdrachten uitgeschreven voor de aankoop van elektrische dienstauto’s voor onze steden en gemeenten.”

De burgemeester geeft voor een opdracht de stok aan SOLVA, die op zijn beurt een prachtprestatie levert en dan de stok teruggeeft aan de burgemeester”

Bart Wallays, directeur SOLVA

Niet winstgedreven

Zowat 90% van de omzet van SOLVA wordt gerealiseerd in bouw en projectontwikkeling. “Steden en gemeenten stellen ons aan als bouwheer. Wij regelen alles van a tot z en leveren op aan kostprijs. Alle gegenereerde omzet moeten we halen uit deze projecten. Vandaar dat we enorm inzetten op kostenefficiëntie, net zoals een bedrijf waarvan op het einde van het jaar de rekening moet kloppen. Het grote verschil met een privébedrijf is dat wij niet winstgedreven zijn. De eigen kosten worden wel in rekening gebracht, maar we rekenen geen marges aan.” Bart Wallays vergelijkt de werking van SOLVA graag met een estafette. “De burgemeester geeft voor een opdracht de stok aan SOLVA, die op zijn beurt een prachtprestatie levert en dan de stok teruggeeft aan de burgemeester.” 

Spanning op het aanbod

Als een stad of gemeente ons een opdracht geeft, trekt SOLVA de markt op. “Wij zijn de belangrijkste ontwikkelaar van bedrijventerreinen in onze regio. Op die manier maken veel bedrijven kennis met ons. In totaal hebben we al meer dan 330 bedrijven aan een plek op een industrieterrein geholpen.” Door de aantrekkende economie en het feit dat er steeds minder restruimte op bedrijventerreinen is, moeten bedrijven vandaag solliciteren om een perceel op een bedrijventerrein op de kop te kunnen tikken. “De spanning op het aanbod wordt steeds groter. Hoe we bedrijven nog aan een plek gaan kunnen helpen, wordt de grote uitdaging voor de toekomst. Alles wat paars ingekleurd is op het gewestplan is gerealiseerd. In Vlaanderen is er amper een vierkante meter die nog niet vergund of bebouwd is.

foto
 

Voka viert jarige bedrijven

Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest. 

Dit zijn de jubilarissen van 2022: 

 • 10 jaar: EDA BE Electrics, Somati Systems, Spendless
 • 15 jaar: Simply Grow, Villa Madonna
 • 20 jaar: Climapac, Syntra Midden-Vlaanderen
 • 25 jaar: J. Vande Moortel & Co Bedrijfsrevisoren
 • 30 jaar: Cegeka, psmlighting
 • 35 jaar: Cobofisk, Ilo Keukens & Interieur
 • 40 jaar:  Atkore -  Vergokan
 • 45 jaar: Igepa, Search & Selection
 • 60 jaar: SOLVA
 • 75 jaar: Publiganda
 • 190 jaar: Botha
 • 225 jaar: MSK - Museum voor Schone Kunsten Gent

Viert jouw bedrijf in 2023 een jubileum? Laat het ons weten!

Meer info via https://www.voka.be/privacy
Gent Jazz

Artikel uit publicatie