Skip to main content
  • Nieuws
  • "Snel actieplan nodig voor slimme heropstart"

"Snel actieplan nodig voor slimme heropstart"

  • 09/04/2020

Voka dringt er bij de regeringen, de Nationale Veiligheidsraad en de Exit-expertengroep op aan om snel een actieplan op te stellen. Zo kan onze economie in fases en in alle veiligheid heropstarten. “Per week waarin we verder werken zoals vandaag, lijden we miljarden euro’s schade. We zien dat andere Europese landen hun economie geleidelijk heropstarten. Als exportland kunnen we niet achterblijven en concurrentiekracht verliezen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Mechelen-Kempen.

Uit de enquête onze Voka-Kamer bleek dat zo'n 30 procent van de bedrijven in de komende 10 dagen de activiteiten wil heropstarten of uitbreiden. Ook uit de vele contacten met ondernemers blijkt dat ze zo snel mogelijk weer aan de slag willen en ook bereid zijn verder te investeren in bijkomende gezondheidsmaatregelen. Uit de economische cijfers die de Nationale Bank en het Planbureau gisteren bekend maakten, blijkt ook nog eens hoe dramatisch de impact is van de coronacrisis op onze economie. “Als we talmen met de heropstart of deze niet goed uittekenen, komen de fundamenten van onze economie in gevaar”, zegt Tom Laveren van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

Voka stelt vast dat landen als Duitsland al exitstrategieën uitschrijven en bespreken. In Oostenrijk, Denemarken en Tsjechië versoepelt de overheid de regels. Vlaanderen is een exportregio: meer dan 80 procent van het BBP gaat naar buitenlandse markten. “Er gaat vandaag terecht veel aandacht naar de binnenlandse vraag en de gezinsbestedingen. Maar de motor van onze economie is de export. We moeten onze economie snel en slim heropstarten, om onze Vlaamse tewerkstelling en economie te verzekeren”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Export veiligstellen
Daarom dringt Voka aan om ook snel werk te maken van een nieuwe en aangepaste strategie voor de export en het aantrekken van buitenlandse investeringen. Dit moet gebeuren op Vlaams niveau met FIT, VLAIO en andere instanties, maar ook op federaal en Europees niveau. Voka stelt vast dat de Europese Unie en het vrij verkeer van goederen, personen en diensten zwaar onder druk staan. Overal duikt er meer protectionisme op. Als we daar geen antwoord op hebben, zullen onze exporterende bedrijven nog veel meer afzien dan vandaag en dat raakt het hart van onze economie. Daarom is een snelle doorstart van onze bedrijven noodzakelijk.

Business as unusual
Voka roept bedrijven op om samen met de werknemers de nodige gezondheids- en veiligheidsmaatregelen te ontwikkelen en uit te werken op de werkvloer. Op de website van Voka staan best practices en inspirerende verhalen van bedrijven. “Het blijft nog een tijd ‘business as unusual’. Social distancing zal de norm blijven tot de coronacrisis volledig overwonnen is. Bedrijven moeten daar nu de nodige maatregelen voor nemen”, zegt Tom Laveren.

Voka lanceert ook een nieuwe, positieve campagne: 'Opstaan en Samen Doorgaan'. Voka bedankt iedereen die de crisis mee helpt bestrijden en roept de bedrijven op om zoveel en zo veilig mogelijk terug op te starten en de medewerkers opnieuw aan de slag te laten gaan. Er is ook een oproep aan de overheid. Die moet een snelle en slimme exitstrategie uitrollen.
 

Heropstart

Contactpersonen

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

De nieuwe Kia EV6 nu bij Kia Vermant
Ontdek onze vacatures!