Skip to main content
  • Nieuws
  • Sluisdeuren Albertkanaal vanaf 2020 ook op zondag open

Sluisdeuren Albertkanaal vanaf 2020 ook op zondag open

  • 02/12/2019

De sluisdeuren van het Albertkanaal worden vanaf 2 januari 2020 ook op zondag bediend zonder het aanrekenen van extra kosten. Daardoor zullen de sluizen 24 uur op 24 én 7 dagen op 7 structureel worden bediend. “Goed nieuws voor de regio”, stelt Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “Maar de containerterminal van Grobbendonk blijft een pijnpunt. Daar is nachtwerk nog altijd verboden.”

De zes sluizencomplexen van het Albertkanaal – dat zijn Wijnegem, Olen, Ham, Hasselt, Diepenbeek en Genk - worden op dit moment bediend tot zaterdagavond 22 uur. Op zon- en feestdagen is er geen structurele bediening. Tenzij het economisch belang zo groot is. Dan moet er ook betaald worden voor de bediening. 


"De sterke groei van de containerbinnenvaart en de 24/7-economie aan het Albertkanaal maakten dat het aantal aanvragen voor sluisbediening op zon- en feestdagen de voorbije jaren sterk is toegenomen", legt De Vlaamse Waterweg uit. Daarom besliste de raad van bestuur om vanaf 2 januari 2020 de sluizen van het Albertkanaal dag en nacht te bedienen zonder hiervoor extra kosten aan te rekenen. Meteen is ook de beslissing genomen om dit ook op andere sluizen op het Vlaamse waterwegnet toe te passen. 


Het Albertkanaal is vanuit economisch standpunt de belangrijkste waterweg in Vlaanderen en een cruciale verbinding voor de haven van Antwerpen naar de Antwerpse Kempen, Limburg en de Luikse regio. Jaarlijks wordt zowat 40 miljoen ton aan goederen via de binnenvaart vervoerd over dit kanaal. Dat is het equivalent van 2 miljoen vrachtwagens per jaar of elke dag 8.000 vrachtwagens minder op onze wegen.


Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen noemt de beslissing dan ook een “doorbraak voor de regio. Dit opent letterlijk deuren voor heel wat bedrijven om toch over het water te transporteren”, zegt directeur Tom Laveren. 
“Toch is er nog een groot pijnpunt. Tot op dit moment blijft nachtwerk in de belangrijke containerterminal van Grobbendonk verboden. Een gemiste kans. We blijven er inzitten op overleg met alle betrokken partijen.”
 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

Advertentie Vermant - mei