Skip to main content
  • Nieuws
  • SLIMME VERLICHTING VOOR SLIMME STEDEN

SLIMME VERLICHTING VOOR SLIMME STEDEN

  • 18/12/2018

De digitale revolutie baant de weg voor een nieuwe industriële revolutie, industrie 4.0. Dat geldt ook in de verlichtingsindustrie. Signify, de nieuwe naam van Philips Lighting, gaat resoluut voor digitalisering. Die gaat gepaard met geconnecteerde verlichting op maat; slimme verlichting die ervoor zorgt dat via nieuwe systems & services een toegevoegde waarde wordt gecreëerd voor de klant. Kantoren, steden, winkels... krijgen zo licht dat verder gaat dan pure verlichting. Slimme verlichting gaat ook over duurzaamheid door energiebesparing, met dank aan de LED-technologie. Een gesprek met Gert Roeckx, country manager Belux van Signify, op zijn kantoor in Brussel over de nieuwe betekenis van licht.

Interview: Jan Van Doren – Foto’s: Chak Lopez

signify
Royal Philips, het Nederlandse elektronicaconcern, besliste in 2016 zijn divisie Philips Lighting te verzelfstandigen, waarop die meteen naar de beurs trok. Toen het aandelenpakket van Royal Philips onder de 50% dook, moest volgens de statuten de bedrijfsnaam van Philips Lighting binnen een bepaalde periode veranderd worden. Dat is dus Signify geworden. De merknaam Philips wordt wel nog gehanteerd voor de verlichtingsproducten, naast de merknaam Interact, het nieuwe platform waarmee Signify zich aandient als toonaangevende speler in de wereld van het Internet of Things. Signify heeft zijn Belgisch hoofdkantoor in Anderlecht. Onder Signify in België sorteren eveneens Modular en de winkelketen Light Gallery. In Vlaanderen heeft het bedrijf ook nog een productievestiging in Turnhout. 

Wat zijn de ambities van Signify?

Gert Roeckx: “Signify claimt een thought leadership rond twee thema’s: Connected Lighting en Light as a Service (LaaS). Connected Lighting impliceert in de eerste plaats een omschakeling van alle traditionele lichtpunten naar LED. Maar we voegen daar ook het aspect ‘connected’ aan toe. Zo zorgen we dat de verlichting beter kan worden gemonitord op afstand. We kunnen data verzamelen voor een optimaler en zuiniger gebruik, maar ook voor een slimmer beheer van gebouwen, ook inzake verwarming, poetsdiensten, gebruik van vergaderruimtes…”

“Het andere thema van Light as a Service biedt de klant enerzijds garanties op langere termijn en anderzijds volledige ontzorging. De LaaS-propositie houdt in dat we geen producten verkopen maar 
wel verlichtingsdiensten en dat we ons ten aanzien van de klant engageren tot energiezuinigheid en maximaal comfort, zodat hij zich kan focussen op zijn core business. Onze slogan “Brighter Lives, Better World” is geen holle retoriek. Circular Lighting, een wezenlijk onderdeel van LaaS, verlengt de levensduur van onze producten signigicant.”

"Een overschakeling op LED en de slimme manier van aansturen kan tot 70% energiebesparing opleveren."

Wat kan dat concreet opleveren voor bedrijven en overheden?

“Een overschakeling op LED en de slimme manier van aansturen kan tot 70% energiebesparing opleveren. Tot mijn blijdschap stel ik vast dat al heel wat bedrijven en overheden die duurzame stap hebben gezet. Maar via slimme verlichting kunnen we ook extra sfeer en beleving creëren zoals we al deden voor de voetbalstadions van Gent en Antwerpen, maar bijvoorbeeld ook in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen hier in Brussel. Ten derde zorgt slimme verlichting ook voor meer efficiëntie. 

Zo installeerden we een lichtmanagementsysteem op afstand (City Touch) op de luchthaven van Zaventem en in de haven van Antwerpen. Maar ook in de straatverlichting van de Industrielaan, vlak bij ons hoofdkantoor.

Tegelijk willen we ons verhaal voor de toekomst nog sterker maken door innovaties, zoals LiFi, wat staat voor Light Fidelity. Met LiFi kan je meer data veel sneller, veel betrouwbaarder én veel veiliger uitwisselen omdat die uitwisseling gebeurt via strakkere, te controleren lichtgolven.”

sint-hubertusgalerijen
De slimme verlichting van Signify in de Koninklijke
Sint-Hubertusgalerijen in Brussel zorgt voor extra
sfeer en beleving.

Hoe wil Signify verder meewerken aan de ontwikkeling naar Smart Cities?

“Een smart city is een stad die gebruik maakt van verkregen data om het leven van haar bewoners eenvoudiger, comfortabeler en veiliger te maken. Door het connecteren van licht wordt het nu al mogelijk om op het juiste moment op de juiste plaats de juiste verlichting te laten schijnen. De volgende stap is dat we onze verlichtingsarmaturen future-proof maken door ze nu al te voorzien van de mogelijkheid om in de toekomst sensoren te plaatsen die andere data verzamelen zoals geluidssensoren, bewegingssensoren... Met het gegeven dat er om de zoveel meter contactpunten zijn, kan onze slimme verlichting excelleren om de stad smart te maken. 

Kan je ons behoeden voor een black-out de komende winter?

“Alles begint met verledden en dan vervolgens met het connecteren. Door die combinatie daalt het energieverbruik opmerkelijk. Signify maakt zich sterk dat door de omschakeling naar slimme verlichting het aandeel van licht in het wereldwijde energieverbruik kan teruggedrongen worden tot 8% in 2030 – vergeleken met de 19% in 2006. We bieden dus geen oplossing voor een concreet stroomtekort, maar garanderen wel een forse energiebesparing verspreid over het hele jaar.”

Ons land loopt achter met de omschakeling naar LED-verlichting. Hoe komt dat?

“Vergeleken met andere landen komt de Belgische markt in het algemeen nogal conservatief over. Maar ik stel nu wel vast dat we met z’n allen aan een serieuze inhaalbeweging bezig zijn. Geloof me, over enkele jaren zal de openbare verlichting in de steden en gemeenten en op onze wegen er heel anders uitzien. Momenteel hebben we in Wallonië een groot project voor de verledding van wegenverlichting, waarbij de financiering van de investering grotendeels gedekt wordt door de daling van de energiekost. De verwachting is dat dergelijke modellen zullen helpen om de verledding versneld door te voeren.”

Signify 2
Wat zie jij als troeven van Brussel voor de vestiging van jouw  hoofdzetel? Wat zijn de problemen?

“De ligging van onze hoofdzetel in Brussel is sowieso ideaal want we bevinden ons heel centraal om de beide landsdelen te bedienen, en uiteraard Brussel zelf, een metropool en hoofdstad van Europa. We weten dat het gewest Brussel zich klaarstoomt om in de nabije toekomst, periode 2019-2020, slimme verlichting te plaatsen. Onder andere daardoor wordt Brussel stilaan een smart city, wat internationaal zal afstralen. Verder zorgt onze vestiging in Brussel voor diversiteit van onze mensen, wat ook een troef is. De nabijheid van een treinstation is tevens een goede zaak voor een deel van ons personeel. Het hoofdprobleem, zoals voor alle ondernemingen in Brussel, is de mobiliteit voor het autoverkeer.”

Wat zijn jouw favoriete plekken  in Brussel?

“Ik woon in Vlaams-Brabant en kom na de kantooruren af en toe in het centrum van Brussel. Meestal zoek ik dan de Dansaert-wijk op. Ze hebben daar een mooie verzameling aan goede restaurants en gezellige bars. En heel soms passeren we dan ook een keer langs de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, even checken hoe mooi die verlichting daar weer schittert. (lacht)”

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers in de Brusselse Metropool, editie december 2018.