Skip to main content
  • Nieuws
  • Sint-Martinusscholen (Herk-de-Stad) boeken historische overwinning op Benelux-finale FIRST LEGO League

Sint-Martinusscholen (Herk-de-Stad) boeken historische overwinning op Benelux-finale FIRST LEGO League

  • 26/01/2020

De leerlingen van Sint-Martinusscholen zijn de allerbeste LEGO-robotbouwers van de Benelux. Hun team OGEL won zaterdag in het Breepark in Breda de Benelux-finale van de FIRST LEGO League, een internationale robotwedstrijd voor jongeren van 11 tot 14 jaar. Da’s een primeur, want nooit eerder ging een Belgisch team met de Benelux-beker aan de haal. De wedstrijd bracht 54 teams samen uit België, Nederland en Luxemburg. De winnaar stoot door naar het gerenommeerde wereldkampioenschap in Detroit. Dat vindt plaats in april.

Foto FLL
Team OGEL is het eerste Belgische team dat de Benelux-finale wint. 


Het team uit Herk-de-Stad plaatste zich voor deze Benelux-finale via de Limburgse regiofinales die Voka - Kamer van Koophandel Limburg en Confederatie Bouw Limburg organiseerden op Corda Campus. Samen met drie andere teams verdedigden ze de Limburgse eer in Breda. Mét succes, want Team OGEL is het eerste Belgische team dat zich Benelux-kampioen van de FIRST LEGO League mag noemen. Ook de andere deelnemende teams Legomasters (Vrije Basisschool, Lommel West), Traffic Stars (Basisschool Merlijn, Tongeren) en City Builders (Basisschool De Eik, Wellen) leverden een voortreffelijke prestatie. In het totaal gingen de Limburgse teams met zes awards naar huis:

Team OGEL  (SMS Herk-de-Stad)

  • Kids Jury Award
  • Robotprestatie Award
  • Champions Award (hoofdprijs)

Traffic Stars (Basisschool Merlijn, Tongeren)

  • Presentatie Award

City Builders (Basisschool De Eik, Wellen)

  • Pit Award
  • Teamwork Award

Historische prestatie

“We zijn ontzettend trots op dit uitzonderlijke resultaat. Leerkrachten en leerlingen hebben maanden naar dit moment toegewerkt. Hun inzet, doorzettingsvermogen en ondernemende aanpak hebben het verschil gemaakt. Samen met de steun van 50 partnerbedrijven is dit een geweldig verhaal waar onderwijs en het professionele werkveld elkaar versterken”, zeggen Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg en Chris Slaets, directeur van de Confederatie Bouw Limburg.

"Samen met de steun van 50 partnerbedrijven is dit een geweldig verhaal waar onderwijs en het professionele werkveld elkaar versterken."

Het duo blaast de loftrompet omwille van de historische prestatie, maar roemt ook de andere ploegen. Johann Leten: “De deelname van onze vier teams was een kers op de taart van onze regiofinales. Daar namen in november maar liefst 1.400 leerlingen tussen 11 en 14 jaar deel aan de regiofinales. Ze komen er op een speelse manier in contact met de mogelijkheden van techniek.”

Chris Slaets vult aan: “Da’s nodig, want bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar werknemers met een STEM-achtergrond. Het tekort aan technisch geschoold personeel houdt de groei van de Limburgse industrie en bouw tegen. Als werkgevers nemen we onze verantwoordelijkheid en proberen we het STEM-onderwijs een duwtje in de rug te geven.”

fll foto 2

Robots programmeren

Op 21 en 22 november 2019 organiseerden Voka - KvK Limburg en Confederatie Bouw Limburg de Limburgse regiofinales van de FIRST LEGO League op Corda Campus. Daar namen 1.400 leerlingen aan deel. Voor deze finales legden de deelnemende scholen een voorbereidingstraject af, waarbij ze samen met hun leerkracht een LEGO-robot ontwerpen en programmeren. Vervolgens moet die op een vaste wedstrijdtafel verschillende opdrachten uitvoeren binnen tweeënhalve minuut. De robot die het meeste opdrachten tot een goed einde brengt, is de winnaar.

Wedstrijd met internationale allures

De FIRST LEGO League is een internationaal fenomeen en vindt plaats in 90 landen. Het team uit Herk-de-Stad stoot dankzij hun Benelux-overwinning daarom door naar het wereldkampioenschap in Detroit in april. Daar zullen tienduizenden kinderen de grote finale bijwonen.

De Limburgse regiofinales zullen dit jaar op 26 en 27 november plaatsvinden. Meer informatie over de wedstrijd kan je terugvinden op www.techniekpromotie.be

Contactpersoon

Kristof Thijs

Coördinator Onderwijs

Circuit Zolder