Skip to main content
  • Nieuws
  • Siebe, Indira, Maarten, … zoeken 18 000 euro voor Lego-wereldprestatie

Siebe, Indira, Maarten, … zoeken 18 000 euro voor Lego-wereldprestatie

  • 27/02/2017

Twaalf leerlingen van basisschool Merlijn in Tongeren zijn geselecteerd voor de internationale finale van de gerenommeerde First Lego League-competitie. Het is de eerste keer dat een Belgisch team doorstoot naar deze wereldfinale. Voor de historische deelname zijn de kinderen op zoek naar 18 000 euro om hun reis te financieren. 

Siebe, Thomas, Senna, Sarabjeet, Souhail, Silke, Denis, Maarten, Indira, Lynn, Kioni en Kiani schrijven Lego-geschiedenis. Zij vormen het eerste Belgische team dat mag deelnemen aan de FIRST LEGO League World Final in St. Louis in de Verenigde Staten, eind april. Deze robotwedstrijd daagt jongeren van het 5de en 6de leerjaar uit om met techniek en technologie aan de slag te gaan. Ze ontwerpen, bouwen en programmeren een Lego-robot waarmee verschillende missies snel en correct uitgevoerd moeten worden.

Crowdfunding-campagne

De twaalf leerlingen en hun twee begeleiders zijn voor deze historische deelname op zoek naar financiële ondersteuning. Zo heeft de internationale finale in het Amerikaanse St Louis een geschat prijskaartje van 18 000 euro. Dat bedrag willen ze verzamelen door middel van verschillende acties met als speerpunt een crowdfunding-campagne (nl.ulule.com/legolegends-merlijn). “Via het internet willen we de mensen oproepen om een bijdrage te storten. In ruil krijgen ze onder meer een bedankje in de vorm van een persoonlijke e-mail met foto’s ter plaatse en een ‘bij-zonder’ kunstwerkje”, vertelt leerkracht Cedric Maex.

Historische prestatie

De deelname aan de wereldfinale is een unieke prestatie, want geen enkel ander Belgisch team slaagde daar ooit in. De kwalificatie behaalden de leerlingen door een podiumplaats te halen in de Hasseltse regiofinale, waarna het team zich tijdens de Benelux-finale in Zwolle plaatste voor de wereldfinale. In totaal nemen 108 teams uit 55 landen deel aan die finale, waaronder twee teams uit de Benelux. Cedric Maex: “De combinatie van de individuele talenten van onze leerlingen zorgden dat we zo ver geraakt zijn. De deelname aan de wereldfinale zal deze talenten alleen maar versterken en verder ontwikkelen.”

Over First Lego League

Voka – KvK Limburg organiseert jaarlijks de First Lego League om technisch talent aan te wakkeren. Dit seizoen daagt FIRST LEGO League kinderen uit om naar manieren te zoeken hoe mens en dier elkaar kunnen helpen. Ze gaan op onderzoek, praten met experten en proberen als team tot nieuwe uitvindingen en slimme oplossingen te komen.

Peterschap uit het bedrijfsleven

Limburgse ondernemingen voelen de sterke nood aan kwalitatief technisch personeel en zetten graag mee hun schouders onder dit project. Dit jaar zijn 36 bedrijven partner van de Limburgse competitie. Zij helpen de deelnemende scholen door teams mee te coachen en aan te moedigen. Bovendien nodigen ze hun petekinderen uit voor een bedrijfsbezoek of komen ze spreken over techniek in de klassen.

Geïnteresseerden kunnen de avonturen van de leerlingen volgen op de Facebook-pagina ‘FLL Legolegends’.