Skip to main content
  • Nieuws
  • Schooljaar 2017-2018 in het teken van geothermie?

Schooljaar 2017-2018 in het teken van geothermie?

  • 28/10/2017

Het schooljaar is nog maar twee maanden ver en nu al hebben we 78 nieuwe aanvragen voor klasbezoeken (goed voor 1600 leerlingen) op de Balmatt site in Mol waar de aanleg van warmtenetten en de bouw van een geothermische centrale  - waar de eerste twee boringen plaatsvonden – is gestart. In totaal mochten we al meer dan 4.000 leerlingen registreren!

Schooljaar 2017-2018 in het teken van geothermie?Na twee geslaagde proefboringen zijn Eandis en Infrax zijn gestart met de aanleg van de warmteleidingen tussen de geothermische put en het warmtenet van VITO. Op 9 oktober werd het officiële startschot gegeven voor de bouw van een eerste geothermische centrale in de Benelux. Die zal midden 2018 klaar zijn waarna VITO, SCK en Belgoprocess zich kunnen verwarmen met geothermische warmte. Deze ‘Kempische klimaatzaak’ zal niet alleen bijdragen tot het verlagen van CO², ook de (lokale) economie en tewerkstelling zullen er wel bij varen. De eerste steenlegging kon dan ook rekenen op de belangstelling van de ministers Muyters, Tommelein en Schauvliege. Er werd meteen ook een derde proefboring aangekondigd tot op een diepte van 4400m, waar men water kan oppompen voor een warmtenet in Dessel en Mol. Er wordt dus geschiedenis geschreven in de Kempen. In de toekomst denkt men aan nog diepere boringen tot 7 km waar de aarde een temperatuur heeft van 255° celsius. De transitie naar groene energie is ingezet en het ‘aangeboord’ potentieel is een belangrijke impuls voor de Kempen, aldus Muyters.

Reden genoeg om deze historische site met een groene toekomst te bezoeken.

Ook interesse om met jouw klas geothermie te ontdekken? Gedurende het hele schooljaar 2017-2018 organiseert VITO in samenwerking met Goodplanet en Voka KvK Kempen en met steun van de Provincie Antwerpen, klasbezoeken voor zowel het lager als het secundair onderwijs.

Vraag je bezoek aan via //www.goodplanet.be/geothermie-voor-stem/

Advertentie Vermant - mei