Skip to main content
  • Nieuws
  • #samendoorgaan: Voka tevreden met heropstart: tot 150.000 medewerkers aan de slag in Vlaanderen

#samendoorgaan: Voka tevreden met heropstart: tot 150.000 medewerkers aan de slag in Vlaanderen

  • 03/05/2020

Voka - KvK Limburg is tevreden dat bedrijven vanaf morgen kunnen heropstarten. Volgens onze ledenbevragingen zullen er in Vlaanderen tot 150.000 mensen weer aan de slag gaan. “De belangrijkste hindernis om de activiteiten op te voeren is evenwel niet de veiligheid – bedrijven hebben zich grondig voorbereid en zijn klaar - maar wel het gebrek aan vraag. 2 op 3 bedrijven geven aan dat dit een probleem zal zijn”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “Bedrijven kunnen maar produceren als er vraag en consumptie is. De Nationale Veiligheidsraad moet dan ook dringend de modaliteiten vastleggen voor de heropening van de winkels en distributie op 11 mei.”

hbvl
Het Belang van Limburg vroeg in de maandagkrant meer tekst en uitleg aan gedelegeerd bestuurder Johann Leten. 


Quasi alle bedrijven zijn klaar om op 4 mei in veilige omstandigheden op te starten, zo blijkt uit enquêtes van Voka. Ruim 8 op de 10 bedrijven hebben maatregelen genomen om social distancing toe te passen op de werkvloer. Nog eens 1 op de 10 kan die afstand niet garanderen, maar voorziet het nodige beschermingsmateriaal voor werknemers. Meer dan 90 procent van de bedrijven is dus klaar om de activiteiten weer op te starten of gevoelig op te voeren. 

  • 80% van de Vlaamse bedrijven voert bedrijfsactiviteit weer op
  • 8/10 ondernemingen hebben maatregelen genomen om social distancing te respecteren
  • 90% van de bedrijven is klaar om activiteiten gevoelig op te voeren

De heropstart morgen is voor de meeste ondernemingen vooral een moment waarop ze hun activiteiten weer kunnen opdrijven. Het overgrote deel lag immers niet volledig stil, maar schroefde de activiteiten noodgedwongen terug. Volgens onze enquêtes zit 80 procent van de ondernemingen in deze situatie, en de overgrote meerderheid gaf de voorbije weken aan dat ze hun activiteiten (gevoelig) willen opvoeren op 4 mei.

JJLL
     "De belangrijkste hindernis om activiteiten weer op te
      voeren, is niet de veiligheid maar het gebrek aan vraag."

150.000 medewerkers aan de slag

“Volgens onze ledenbevragingen zullen op 4 mei zo tussen de 75.000 en 150.000 medewerkers weer aan de slag gaan”, zegt Johann Leten. Dat is zo’n 10 à 20 procent van de 750.000 tijdelijke werklozen die in België actief zijn in private sectoren, die maandag 4 mei terug mogen opstarten.

"10 à 20 procent van de 750.000 tijdelijk werklozen zal maandag 4 mei terug opstarten"

De grootste hinderpaal om de activiteiten weer op te voeren is niet de veiligheid, want bedrijven hebben zich grondig voorbereid en zijn klaar, maar het gebrek aan vraag en de onzekerheid hierrond. Leten: “2 op de 3 bedrijven geven aan dat dit een probleem zal zijn. Dat impliceert dat bedrijven in theorie wel kunnen heropstarten of hun activiteiten opvoeren, maar dat in de praktijk maar gedeeltelijk zullen doen.”

Winkels en distributeurs snel openen

De Nationale Veiligheidsraad moet dan ook dringend de algemene modaliteiten voor de heropening van de winkels en distributie op maandag 11 mei vastleggen. 

“Dit is nodig om de waardeketen te herstellen. Bedrijven kunnen maar produceren als er vraag en consumptie is”, werpt Johann Leten op. “Daarom moeten de winkels en distributeurs snel openen, ook om verdere oneerlijke concurrentie te vermijden.”
 

 

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie