Skip to main content
  • Nieuws
  • ‘Samen de energie-uitdaging aanpakken loont meer dan alles alleen te willen doen’

‘Samen de energie-uitdaging aanpakken loont meer dan alles alleen te willen doen’

  • 28/02/2019

Wim Michiels

In 2019 zal het Industrieforum van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland focussen op energie gamechanger voor industrie. ‘Het Industrieforum verenigt productiebedrijven om hen samen initiatieven te helpen ontwikkelen die hen future proof maken. Vorig jaar werkten we samen rond de uitdaging van big data en artificiële intelligentie, dit jaar zal de focus liggen op energie’, stelt Wim Michiels, CEO van Proviron en sinds dinsdag de nieuwe voorzitter van het Industrieforum. ‘Het nieuwe klimaatbeleid zal een enorme impact hebben op de industrie in het algemeen, maar zeker op de energie-intensieve sectoren zoals de chemie. Daarom gaan we samen de uitdaging aan.’

Industriële bedrijven zijn zich zeer bewust van de verantwoordelijkheid die zij hebben in het doorzetten van de energietransitie. ‘En vandaag zijn daar ook al heel wat bedrijven intensief mee bezig. Maar los van de emoties en de waan van de dag moeten we samen een juiste en toekomstgerichte weg uitstippelen. Daarbij bestaat geen ‘one size fits all’-oplossing. We moeten alle mogelijke energietechnologieën naast elkaar durven leggen en op een realistische manier vergelijken en zo een zo betaalbaar en efficiënt mogelijk klimaatbeleid neerschrijven. Zonder daarbij in onmogelijke scenario’s te verzeilen. Want laat ons eerlijk zijn: de industrie kan niet overleven zonder betaalbare energie’, stelt Wim Michiels. 

In het kader van dit jaarthema organiseert het Industrieforum begin juni dan ook al voor de derde keer het industriecongres Industry on Stage. ‘In deze editie 2019 van Industry on Stage zoomen we in op de energietransitie die productiesites (moeten) doormaken. Een energietransitie van een industriële site zet zich op meerdere aspecten tegelijkertijd door, gaande van een daling van het verbruik tot het produceren van groene energie in eigen huis. Ook zaken als slimme netwerken of verbeterde opslagcapaciteit zijn in deze transformatie onontbeerlijk. Last but not least mag het terugverdienmodel van de investeringen daarbij niet uit het oog verloren worden. De energietransitie zal grote investeringen vergen’, licht Nadia Werkers, manager Industrie van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland toe. 

Bernard Pinatel, President Refining & Chemicals Total, bevestigde alvast zijn deelname als keynote op het congres en zal het hebben over de ‘Total strategy on energy transition’. Industry on Stage gaat door op maandag 3 juni 2019.
 

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Welt white paper
Gosselin