Skip to main content
  • Nieuws
  • Sakebesoek aan innoverend Zuid-Afrika

Sakebesoek aan innoverend Zuid-Afrika

  • 23/10/2017

Wie denkt aan innovatie in energie, slimme mobiliteit, FinTech of MedTech, denkt automatisch aan Silicon Valley, New York, Londen, Berlijn, Tel Aviv, Stockholm… Voeg voortaan zeker Johannesburg en Kaapstad toe aan dit lijstje van innovatieve ‘hubs’. Is de link tussen innovatie en Zuid-Afrika niet onmiddellijk duidelijk? Wij verbazen u graag met enkele inspirerende voorbeelden.

Sakebesoek aan innoverend Zuid-Afrika

>> BANK IN JE BROEKZAK

Zuid-Afrika is een voorloper in de FinTech-industrie en vooral in mobile banking. Dat valt eenvoudig te verklaren: buiten de steden zijn er zeer weinig bankkantoren te vinden, waardoor de helft van de Zuid-Afrikaanse bevolking nog steeds geen bankrekening heeft. Combineer dit met het feit dat er al jaren meer actieve smartphones dan volwassenen zijn in Zuid-Afrika en je begrijpt de opmars van mobile banking: iedereen heeft een bank of ‘eWallet’ in zijn broekzak. Betalingsverkeer, schulden en spaargelden worden gekoppeld aan je gsm-nummer en niet aan een bankrekening. Zo waren er in 2015 al drie keer meer gebruikers van ‘eWallets’ in Zuid-Afrika dan in de Verenigde Staten. FinTech-startups schoten als paddenstoelen uit de grond en zorgden voor een ware disruptie in de financiële industrie. Zo werd in 2013 SnapScan opgericht in Kaapstad: een cashless en cardless mobiele betalingsapp die gebruikt kan worden in meer dan 30.000 handelszaken in Zuid-Afrika. Of misschien heb je al gehoord van Rainfin? Dit digitaal platform, opgericht in 2012, ook in Kaapstad, laat kmo’s toe om geld te lenen van een grote gemeenschap ontleners.

 

>> SLIM BESPAREN OP WATER

Door een groeiende bevolking en economie, snelle verstedelijking, een veranderende levensstijl en de klimaatverandering kampen de steden in Zuid-Afrika meer en meer met grote watertekorten. De jongste jaren worden elke zomer strenge maatregelen genomen om het waterverbruik te beperken. Overheden, organisaties, bedrijven en privépersonen zijn op de kar gesprongen om deze problemen aan te pakken, wat een boost geeft aan innovatie rond water- en afvalmanagement. Zo organiseerde Launch Lab (een incubator van de universiteit van Stellenbosch) hierover in 2017 een wedstrijd. Eén van de winnaars was ‘Revolute’, een systeem om het watergehalte in landbouwgrond te meten om zo boeren te helpen water te besparen door efficiënter en meer doelgericht te irrigeren.

 

>> INNOVEREN ONDER DE GROND

Daarnaast is de mijnsector een van de oudste industrieën in Zuid-Afrika. Innovatie is essentieel voor hun voortbestaan door de onder meer steeds dieper en gevaarlijker wordende mijnen, een grotere geologische complexiteit, risico’s op vlak van cybersecurity en milieuproblematieken. De voorbije jaren heeft de mijnindustrie daarom volop geïnvesteerd: zelfrijdende vrachtwagens, drones, geo-coding, 3D-visualisaties, smart grids, high-energy lasers…

 

>> OMGEKEERDE INNOVATIE

Maak kennis met het groeiende fenomeen ‘reverse innovation’: innovatieve producten die ontwikkeld werden voor, door en in opkomende markten en die nu ook het Westen veroveren. Bijvoorbeeld: AllLife is een Zuid-Afrikaanse start-up die levensverzekeringen aanbiedt aan meer dan 100.000 mensen met HIV en diabetes. Voor de prijszetting maken ze gebruik van algoritmes en artificiële intelligentie (robo-underwriting). In 2017 werd een samenwerking met Royal Londen (de grootste maatschappij voor levens- en pensioenverzekeringen in het Verenigd Koninkrijk) aangekondigd. Zij zullen de technologie van AllLife gebruiken voor het verzekeren van (voordien onverzekerbare) diabetespatiënten.

 

OVERTUIGD? LAAT U SAMEN MET ONS INSPIREREN IN ZUID-AFRIKA. BAIE WELKOM!

Van 24 februari tot 4 maart 2018 trekt Voka Oost-Vlaanderen op inspiratiemissie naar Zuid-Afrika (Pretoria, Johannesburg & Kaapstad). Een week lang laten we ons onderdompelen in innovatief Zuid-Afrika (HealthTech, Social Entrepreneurship, Aerospace, FinTech, Robotics…)  en komen we volledig geïnspireerd terug naar huis: vol goesting om met de inzichten in het eigen bedrijf aan de slag te gaan, met Zuid-Afrikaanse contacten, businessopportuniteiten en met een sterker én groter netwerk en nieuwe vrienden.

 

Infosessie Innovatief Zuid-Afrika

Het antwoord zit in ons netwerk!

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag ViaVoka