Skip to main content
  • Nieuws
  • Ruimte voor kunstzinnige ontmoetingen

Ruimte voor kunstzinnige ontmoetingen

  • 29/10/2019

Nicky Myny, bezielster van ARTKOM, verdiept zich al een decennium lang in het kunstzinnig dynamisch creëren én de positieve effecten daarvan op het welzijn en persoonlijke ontwikkeling. In een loft in een voormalige conservenfabriek aan de Leuvense Vaart kan je nu terecht voor creatieve jamsessies, workshops op maat en huiskamerconcerten. 

Tekst: Sophie Berlamont – Foto’s: Dirk Leemans

Creatief en zinvol

Nicky Myny heeft een missie: kunst en mensen samenbrengen, alsook mensen aanmoedigen om meer creativiteit te ontdekken in hun dagelijkse leven. Bij ARTKOM (www.artkom.be) worden er in een inspirerende omgeving creatieve jamsessies, co-creaties, workshops en huiskamerconcerten georganiseerd. “Iedereen die op zoek is naar een mentale, creatieve of persoonlijke boost kan bij ons terecht”, vertelt Nicky. “ARTKOM richt zich zowel op particulieren als op bedrijven met als algemene rode draad een kruisbestuiving tussen beeldende kunst, creativiteit en muziek.”

Zoals zovele goede ideeën is ook deze spontaan ontstaan. “Ik ben begonnen met het organiseren van huiskamerconcerten in mijn atelier”, vertelt Nicky, “De mensen die kwamen voor het concert begonnen spontaan te tekenen en te schilderen op de muziek met het materiaal dat voor-handen was in mijn atelier. Meer en meer mensen vonden de weg naar mijn atelier om creatief bezig te zijn. Dus besloot ik daar iets meer mee te doen.”

nyckym

Jam your own art

Jammen is samenkomen om improviserend te creëren. Nicky Myny bedacht hier een beeldende variant op, de ‘Creative Jam’. Je jamt bij ARTKOM niet op muziek maar wel op doek. “We zijn het gewoon om in ons dagelijks leven onze gedachten te verwoorden, maar in de creatieve jam krijg je de kans om gevoelens en ideeën vrij te visualiseren op doek. “Na een introductie in het gebruik van verschil-lende materialen begeleidt Nicky de deelnemers doorheen hun eigen jungle der creativiteit. “Ik richt mij niet op techniek bij deze jamsessies, voor mij staat de mens centraal. Al pratend gaan we samen dingen creëren. In een ARTKOM Jamsessie is er erg veel interactie.”

Co-creatie op maat

Ook bedrijven op zoek naar een creatieve beleving voor zijn werknemers kunnen terecht bij ARTKOM. Na een succesvolle samenwerking met La Roche Pharmaceutical waar Nicky een live-pain-ting installatie creëerde besloot Nicky zich ook toe te leggen op het faciliteren van co-creaties op maat voor bedrijven. Onder de begeleiding van Nicky wordt er op een spontane manier samengewerkt om tot een uniek kunstwerk te komen. “Ook bij een co-creatie staat ervaring niet centraal, wel visuele expressie en zinvolle interactie tussen alle deelnemers.” 

nycky

 

Kunst werkt helend

“Het creatief creëren in al zijn facetten heeft een helend effect op lichaam en geest. Ik ben daar echt rotsvast van overtuigd”, zegt Nicky. Nicky heeft dit effect letterlijk en figuurlijk aan den lijve ondervonden. "Het creatief proces heeft mij geholpen om te genezen van een auto-immuun bloedstollingsziekte." "Deze holistische gedachte wil ik delen met anderen via ARTKOM. Het is hele-maal geworden wat ik voor ogen had: een creatieve cocon waar mijn passie voor kunst en schoonheid, mijn creativiteit en inspiratie en coachende natuur samen-komt. Maar de meeste voldoening haal ik uit de combinatie van artistieke creaties én het begeleiden van mensen.”

 

Ondernemen vraagt moed

Nicky zal zich meer en meer focussen op samenwerkingen met bedrijven. nyckARTKOM staat alvast ter beschikking voor B2B-activiteiten: brainstorms, meetings, product launches. Het doel is om participatieve kunst toegankelijk te maken voor particulieren en bedrijven.

Wat Nicky echt als ondernemer mogelijk wilt maken is de vrijheid om te creëren. "De wereld zit in een digitale en techno-logische stroomversnelling. Juist daarom worden 'soft skills' - denk aan creativiteit, flexibiliteit en empathie - belang-rijker. Tijd is misschien wel de grootste luxe in deze drukke tijden. Tijd nemen om even stil te staan en om dichter bij jezelf te komen is een vorm van self-care. En samen creëren in een goed uitgerust, doorleefd en inspirerend atelier als dit is een geweldige troef.”

“In het Bryo-traject worden de ver-schillende facetten van ondernemen aangepakt en word je mee op de trein getrokken. Wat me nog het meeste aantrok, was het feit dat je er met gelijk-gestemde, zoekende, en vooral enthousiaste mensen in één groep zit.” 

Contactpersoon

Shana Egaña Viteri

Relatiebeheerder - Coördinator Bryo

VZW - eATA 2021
VZW - DigiChambers 2021
Proximus

Artikel uit publicatie

ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad