Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Ruim 100 politici draaien tijdens de Voka Zomerstages een dag mee in Vlaamse bedrijven

Ruim 100 politici draaien tijdens de Voka Zomerstages een dag mee in Vlaamse bedrijven

  • 04/09/2020

Voor het 28ste jaar op rij biedt Voka politici de kans om via de Voka Zomerstages te proeven van het bedrijfsleven door een dag mee te draaien in een Vlaamse of Brusselse onderneming. Van alle deelnemers gaan er ook heel wat politici, waaronder Sammy Mahdi (Nnof) en Peter Van Rompuy (Delhaize), bij een Vlaams-Brabants bedrijf aan de slag. “De Voka Zomerstages zijn volgens ons de beste manier om beide werelden aan elkaar voor te stellen en elkaars sterk verschillende dynamieken te ontdekken en te leren appreciëren”, aldus Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.

De interesse is dit jaar opnieuw erg groot: waar het aantal deelnemers bij de vorige editie rond de 90 schommelde, overschrijdt Voka dit jaar vlot de kaap van 100. Dat is zelfs een verdubbeling tegenover 2018. Sommige deelnemende politici – van ministers tot partijvoorzitters en parlementsleden – doen al voor het 8ste jaar op rij mee. Een bewijs dat de Voka Zomerstages elk jaar een unieke ervaring bieden, en des te meer in coronatijden.

Vlaams-Brabantse bedrijven heten politici welkom

Ook heel wat Vlaams-Brabantse ondernemingen stelden zich dit jaar opnieuw kandidaat voor de Voka Zomerstages. TMS Industrial Services, met een vestiging in Tienen, is er één van. CEO Walter Kestens: “We nemen deel aan de Voka Zomerstages omdat we ervan overtuigd zijn dat je elkaar beter begrijpt als je elkaar kent. TMS is dan ook verheugd dat onze politici de tijd nemen om te ervaren hoe wij als ondernemers elke dag opnieuw welvaart creëren, ook in deze moeilijke coronatijden.” Ook Anne Lenaerts, Sales en Marketing Director bij het in Vilvoorde gevestigde Nnof, is overtuigd van de voordelen van het initiatief: “Het idee om samen met politici de praktijk in te duiken, is verrijkend voor beide partijen. Ongetwijfeld zien zij verbanden en nieuwigheden die ons zuurstof geven en nieuwe ideeën opleveren. En omgekeerd kunnen wij aantonen dat vanuit een traditionele business een circulaire totaalaanpak kan ontstaan.” Ook Aviato, het tewerkstellingscentrum van Brussels Airport, laat een deelname niet aan zich voorbijgaan. Isabelle Borli, General Manager bij Aviato: "We nemen deel aan de Voka Zomerstages om beleidsmakers de complexiteit van de werkgelegenheid op Brussels Airport te laten ontdekken en de initiatieven van Aviato in de verf te zetten.”

Binnen Vlaams-Brabant nemen – naast TMS Industrial Services, Nnof en Aviato – ook Johnson & Johnson Medical, BENEO-Remy, Bayer en Delhaize deel aan deze 28ste editie van de Voka Zomerstages. Elk van deze bedrijven krijgt gedurende een dag een politicus over de vloer. In de provincie Vlaams-Brabant brachten Els Van Hoof, Bram Delvaux en Chris Steenwegen hun stage al tot een goed einde. Volgende politici komen nog aan de beurt: Arnout Coel, Allessia Claes, Peter Van Rompuy en Sammy Mahdi. Die laatste kijkt alvast uit naar zijn deelname en onderstreept het belang van de Voka Zomerstages. “Ik wil werkervaring opdoen. Als ik spreek over bepaalde hervormingen van werk, wil ik weten wat er leeft. Vaak denkt men op de werkvloer tenslotte helemaal anders over bepaalde thema’s, zoals flexwerk, dan men zou verwachten”, aldus Mahdi.

Vruchtbare kruisbestuiving

“Wij zijn bijzonder blij dat opnieuw tal van parlementairen zijn ingegaan op onze oproep om deel te nemen aan een Voka Zomerstage bij bedrijven in Vlaams-Brabant”, licht Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant, toe. “Ondertussen kunnen we spreken van een heel mooie traditie die erg gesmaakt wordt door zowel ondernemers als politici. Het belang van de Voka Zomerstages is niet gering. Het is volgens ons de beste manier om beide werelden aan elkaar voor te stellen en elkaars sterk verschillende dynamieken te ontdekken en te leren appreciëren. Enerzijds kunnen de deelnemende politici deze ervaring inzetten bij het ontwikkelen van hun plannen om ondernemerschap nog beter te omkaderen en te ondersteunen, en anderzijds helpt het ondernemers de dynamiek van ons politiek bestel beter te begrijpen. Een zeer vruchtbare kruisbestuiving dus”, besluit Van Biesbroeck.

Proximus