De snelgroeiende startup RTLOC biedt een position-tracking technologie aan die tot dusver vooral gebruikt werd voor toepassingen in de sportwereld (o.a. de Olympische Spelen). De startup kreeg inmiddels ook buitenlandse interesse van diverse productie-en bouwbedrijven en pitcht in december voor potentiële investeerders tijdens The Big Score. Het team doorliep al Bryo Startup en stapt binnenkort in Bryo Scaleup. We gingen in gesprek met productmanager Wim Marynissen over hun groeiambities.
Welk traject legden jullie al af met RTLOC?
“Wij zijn gestart in 2014, met twee personen. Anno 2020 zijn wij met vier medewerkers. Dat is geen fameuze groei, maar momenteel zijn we wel aan het aanwerven. We zoeken nu vooral technische profielen die mee kunnen werken aan de core, want dat is behoorlijk intensief op gebied van R&D. Er ligt dan ook veel werk én vooral veel potentieel voor deze technologie.”
“We zijn al enkele jaren actief op de markt en we merken dat ons businessmodel schaalbaar is. Voorheen waren we voornamelijk actief in de sportsector, maar nu verschijnen er ook andere opportuniteiten aan de horizon. We zijn dus klaar voor de volgende stap!”
Hoe zien jullie groeiambities er uit?
“We hebben dit jaar een aanzienlijke spurt gemaakt en onze markt uitgebreid vanwege de nood aan social distancing (en bij uitbreiding safety distancing), waarvoor onze technologie perfect toepasbaar is. Maar dat is voor ons vooral een katalysator voor toekomstige projecten. We zijn dus actief aan het kijken naar andere sectoren waar onze software ook een oplossing zou kunnen bieden. Onze ambitie is om de komende drie jaar uit te breiden naar andere markten, zowel nationaal als internationaal, en daarop dan ook een groei te realiseren.”
“In de eerste plaats groeien we organisch, maar dat heeft zijn limieten. Ik zou gemakkelijk vijf tot tien extra mensen aan het werk kunnen zetten, maar de limiet zit op de liquiditeit. Daar zou dus financiering voor nodig zijn, iets waarvoor we in de toekomst een plan op tafel willen krijgen.”
Jullie namen in het verleden al deel aan Bryo Startup en tekenden nu in op Bryo Scaleup. Wat verwachten jullie uit het traject te halen?
“Het is altijd fijn om met Mathias, ons voornaamste contact bij Voka, te kunnen sparren. Hij begeleidt ons persoonlijk, stuurt vaak nuttige tips en we kunnen er altijd terecht met vragen. Zo’n individuele coaching is heel waardevol en prettig om mee te kunnen werken.”
“Daarnaast zijn er, net als bij Bryo Startup, sessies met andere ondernemers die op een vergelijkbaar punt staan met hun bedrijf. Die sessies zijn heel divers qua topics, van sales & marketing tot financiering. Dat sluit bovendien perfect aan op mijn rol als productmanager, wat ook een zeer diverse functie is. Op deze manier kan ik op verschillende vlakken vlot kennis bijschaven.”
Dankzij de diverse topics die behandeld worden bij Bryo kan ik op verschillende vlakken vlot kennis bijschaven.
Hoe heb je de Bryo-sessies met collega-ondernemers ervaren?
“Tijdens de sessies leren we heel veel van elkaar. Momenteel willen we bijvoorbeeld iemand aannemen, en in zo’n sessie kan ik gerust eens vragen hoe de anderen bijvoorbeeld het arbeidsreglement in elkaar steken of de voorwaarden bepalen. Het is echt waardevol om te horen hoe andere startups en scale-ups dat aanpakken. Je kunt in een ongedwongen sfeer vragen stellen over het ondernemen, maar ook bijvoorbeeld het operationeel management van je vennootschap.”
“Het voordeel van zo’n traject is dat je samenzit met personen die een vergelijkbare mindset hebben en met soortgelijke doelen hebben (bijv. business uitbreiden, nieuwe markten verkennen, aanwerven, …). Het is echt tof om ondernemers met dezelfde instelling te ontmoeten, ook al zijn ze werkzaam in een andere sector of business.”
Hoe belangrijk zijn partnerships voor jullie?
“Met het uitbreiden van onze markt ontdekken we ook nieuwe, interessante mogelijkheden voor partnerships. De partnerships die we nu hebben zijn een katalysator voor verdere commerciële banden. En niet alleen op commercieel vlak, maar bijvoorbeeld ook in onderzoek en ontwikkeling. We werken samen met onderzoeksinstellingen en universiteiten rond bepaalde onderzoekspublicaties, die heel waardevol kunnen zijn voor ons. Ook samenwerkingen met partners die hardware ontwikkelen zijn natuurlijk interessant in combinatie met onze software. Ik wil dus zeker daarop blijven inzetten en waar mogelijk uitbreiden.”
De groepssessies zijn zeer leerzaam én een toffe manier om je netwerk uit te breiden.
Op welk vlak kunnen jullie nog steun gebruiken?
“Oh, zeker nog op verschillende vlakken, en de steun die Bryo biedt is ook zeer divers. Bijvoorbeeld op gebied van sales en marketing, maar ik kan even goed vragen stellen die te maken hebben met de uitbreiding van ons team. En bij het aanwerven alleen stopt het natuurlijk niet. Wanneer je team groeit, brengt dat weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Denk maar aan coaching en leadership, wat belangrijker wordt bij een groeiend team. En natuurlijk de doelstellingen voor zowel het bedrijf als elk teamlid, die je realistisch genoeg moet stellen, maar ook ambitieus genoeg.”
“Dat zijn allemaal zaken waar ik tot nu toe nog niet intensief mee bezig ben geweest, maar die ik wel voorzie voor de nabije toekomst. Ik heb er nog weinig ervaring mee, dus kijk er naar uit deze topics vast te pakken binnen Bryo.”
Heb je nog een laatste tip voor startups die twijfelen over wat Bryo voor hen kan betekenen?
“Het zijn ook gewoon zeer aangename sessies, waarin er volop ruimte is voor informeel contact. Bij ons vorige Bryo-traject spraken we ook wel eens buiten de sessies af met de andere ondernemers en konden we evengoed bij een pintje iets zakelijks bespreken. Zo breidt je op een toffe manier je netwerk uit. Tijdens de fysieke sessies was de catering altijd heel goed ;-) Dat zal nu misschien iets minder zijn, maar de kern blijft hetzelfde: het is een zeer veelzijdig leertraject waar je terecht kunt voor verschillende businessaspecten.”
Benieuwd wat Bryo voor jouw startende onderneming kan betekenen?
Neem contact op met de Bryo-coach uit jouw regio voor vrijblijvende informatie.