Skip to main content
  • Nieuws
  • Renson productiesite: uniek staaltje automatisatie van maatwerk

Renson productiesite: uniek staaltje automatisatie van maatwerk

  • 20/10/2021

Achter de 380 m lange façade van de nieuwe Renson ‘Outdoor living’ site langs de E17 in Kruisem/Nazareth is de productie van terrasoverkappingen en andere tuinaccessoires opgestart. Die worden wereldwijd online geconfigureerd en hier geproduceerd. Er komen daardoor tientallen nieuwe jobs bij. 
 

foto gebouw Renson langs E17
De Renson Outdoor site langs de E17 autosnelweg: de productie is intussen operationeel, volledige oplevering volgt in 2022 

 

De opstart van deze nieuwe productiesite, met een totale productieoppervlakte van 60.000 m², komt voor de ‘outdoor living’ afdeling van Renson geen dag te vroeg. De vraag naar terrasoverkappingen barst de laatste paar jaren pas echt uit z’n voegen nu mensen steeds meer in eigen tuin gaan investeren. “Een trend die – ook na de coronapandemie – overeind blijft. En dus is het een zegen dat we met deze site op termijn 3 x meer kunnen produceren dan we in Waregem deden,” vertelt Dieter Heyman, general manager Outdoor bij Renson. “Amper twee jaar na de eerste spadesteek van deze nieuwbouw, de verhuis van het machinepark vanuit Waregem én een volledig nieuw softwarepakket dat de outdoor productie digitaal aanstuurt, kunnen we hier vandaag al produceren. Van hieruit wordt voortaan dan ook het hele outdoor Living assortiment van Renson wereldwijd uitgeleverd: van terrasoverkappingen over carports, tuin- en gevelelementen tot pakketbrievenbussen.” 

Van waar ook ter wereld, gaat een online geconfigureerde terrasoverkapping op maat hier in productie”

Dieter Heyman, general manager Outdoor

500 verschillende onderdelen

“Klanten van over de hele wereld kunnen eender welke terrasoverkapping op maat online configureren,” verduidelijkt Dieter Heyman. “Met één druk op de knop gaat die hier in productie. Elke bestelling wordt volledig digitaal gecoördineerd: van configuratie over bewerking en kleuroptimalisatie tot levering. Vergelijkbaar met hoe het er in de auto-industrie aan toe gaat, maar dan nog een stap verder met unieke bestellingen tot op de mm, waarvan er geen twee dezelfde zijn. Dat was een belangrijke voorwaarde om hier duurzaam te kunnen blijven investeren in lokale productie.” 

Frank Vanhauwaert, group production director Renson: “Concreet doorloopt elke terrasoverkapping die hier buiten gaat een vast traject. Vanaf de onbewerkte profielen in het automatisch hoogbouwmagazijn tot de verpakking per kist is alles perfect traceerbaar. Zo kunnen we steeds verder optimaliseren om de duizenden uiteenlopende bestellingen op maat toch zo efficiënt mogelijk te bewerken, lakken en verpakken. Als je weet dat er tot 500 verschillende onderdelen zitten in een terrasoverkapping, dan begrijp je waarom deze productie in dat opzicht een echt huzarenstukje geworden is.” “Deze investering is er in de eerste plaats één met het oog op de toekomst,” blikt CEO Paul Renson vooruit. “Outdoor living blijft ook de komende jaren groeien, en daar willen we als innovatief bedrijf vol op inspelen. Om die groei te kunnen verderzetten zijn we voor deze vestiging dan ook altijd op zoek naar extra mensen.”

(lees verder onder de foto)

foto
Automatisch hoogbouwmagazijn

 

50 openstaande vacatures

Gedreven metaalarbeiders, werkvoorbereiders, magazijniers, monteurs, lakstraat- operatoren, inpakkers, techniekers, maar ook planners en kwaliteitscontroleurs … dat zijn de profielen die ze momenteel zoeken om de 50 openstaande vacatures in deze productiesite in te vullen om er ook in de toekomst de beoogde groei te kunnen realiseren. Om deze vacatures in te vullen is er op vrijdag 22 oktober een jobdag gepland. 

Tegen begin 2022 willen ze op deze site in totaal 200 mensen aan de slag hebben. Bij de oplevering van de test- en opleidingscentra, kantoren en ‘NOA outdoor living’ showroom in 2022 zullen dat er al 300 zijn. 

Om de werknemers bij te scholen, nieuwe arbeiders op te leiden met de nieuwste technieken en taalopleidingen te organiseren, heeft ook Vlaanderen 2 miljoen euro geïnvesteerd in het bedrijf. 
De totaalinvestering bedraagt maar liefst 75 miljoen euro. 

foto