Skip to main content
Map
 • Nieuws
 • Recordaantal Vlaams-Brabantse bedrijven engageert zich voor duurzaam ondernemen

Recordaantal Vlaams-Brabantse bedrijven engageert zich voor duurzaam ondernemen

 • 02/06/2021

Met 38 bedrijven kent Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant een recordaantal deelnemers aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Dat is een kwart meer dan in 2020. Bovendien staan er opnieuw zeven ondernemingen op de drempel om ‘SDG Pioneer’ te worden, nadat er vorig jaar al acht gelauwerd werden. “Duurzaam ondernemen is essentieel voor moderne bedrijven, maar met een actief engagement als het VCDO toon je dat het echt menens is. Dat we steeds meer bedrijven mogen begeleiden, maakt ons streven naar een duurzame transformatie van onze economie tastbaar”, glundert Peter Van Biesbroeck, directeur van Voka Vlaams-Brabant. 

Geen onderneming kan vandaag nog het belang van duurzaam ondernemen ontkennen. Toch zijn er bedrijven die nog een stap verder gaan en actief aan de slag gaan. Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) is zo’n manier om een engagement te concretiseren en werd begin dit jaar nog uitgelicht door Trends als waardevolle tool voor duurzaam ondernemen. 

Dat steeds meer bedrijven de weg vinden naar het VCDO – van 30 vorig jaar naar 38 dit jaar – ligt aan verschillende factoren volgens Bie Gielen, VCDO-coördinatrice bij Voka Vlaams-Brabant. “Is het niet voor de war for talent, de schaarste van grondstoffen of de klimaatverandering dan is het wel de (aankomende) regelgeving die bedrijven doet beseffen dat een goede bedrijfsvoering duurzaam is. Bovendien wordt het steeds vaker een vereiste van klanten, leveranciers of werknemers. Al blijft de meest doorslaggevende motivatie nog steeds 'het goede' te willen doen en mee te willen bouwen aan een beter samenleving.” Een begeleidingstraject als het Voka Charter is dan een grote hulp.

Concrete en bedrijfsrelevante acties

“In het VCDO begeleiden we deelnemers aan de hand van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties”, legt Bie Gielen uit. “Bedrijven stellen een actieplan op maat van hun organisatie op en kunnen zo gericht werken aan duurzaam ondernemen. Dat verklaart tevens het succes van dit charter, want in plaats van algemene en vage doelen na te streven, zet je als deelnemer relevante acties op die toch passen binnen een internationaal erkend kader.” 

Dat actieplan wordt in samenwerking met experten van het kenniscentrum van Voka Vlaams-Brabant opgesteld na een nulmeting binnen het bedrijf. Doorheen het jaar organiseert Voka opvolgsessies en netwerkmomenten waarbij deelnemers ervaringen kunnen uitwisselen. Een externe evaluatiecommissie gaat op het einde van het loopjaar na of de acties geslaagd zijn en het bekroond kan worden met het VCDO-label. “Die evaluatie zorgt ervoor dat je engagement niet vrijblijvend is. Het mag niet bij goede voornemens blijven”, zegt Bie Gielen. Na drie opeenvolgende succesvolle deelnames volgt een internationale erkenning vanuit UNITAR, het trainings- en onderzoeksinstituut van de Verenigde Naties, als SDG Pioneer. 

Dit najaar weten we hoeveel deelnemers het VCDO-label mogen opspelden en wie zich dankzij zijn volgehouden inspanningen SDG Pioneer mag noemen.

Laureaten 2020 Kandidaten 2021
 • DNS Belgium
 • Kim’s Chocolates
 • Voka Kamer van Koophandel
 • PMC Holding
 • Xylem Water Solutions 
 • Lineas Group
 • De Watergroep
 • artoos group
 • Athlon
 • allnex Drogenbos
 • Citrique Belge
 • D&D Isoltechnics
 • Henkel Belgium
 • Ide Coffee Systems
 • Pantarein Publishing
 • ViTeS

Getuigenissen van deelnemers

“Ons lokale duurzaamheidsverhaal kreeg dankzij het VCDO een nieuwe dynamiek”, zegt Vitra België uit Diegem: “Collega’s zagen in dat ook kleine acties impact hebben en gingen niet alleen ideeën voorstellen maar ook zaken die we hier doen, thuis toepassen. De waardevolle ondersteuning van Voka is samen met de netwerkmomenten een bron van inspiratie en motivatie.” Bonka Circus uit Leuven: “Het VCDO hielp ons onze uitdagingen in kaart brengen en concretiseren. Zo geraakten we in een stroomversnelling die ons duurzaamheidsbeleid ten goede komt."

Ook voor allnex uit Drogenbos bleek het VCDO het perfecte platform om duurzaamheid binnen het hele bedrijf te doen leven: “Het charter doet departementen functioneel samenwerken aan de tien acties die we elk jaar vooropstellen. Daarnaast biedt het charter ook een mooi kader om zowel intern als extern onze duurzaamheidsdoelen en -acties in de kijker te zetten.”

Nieuw gezicht voor duurzaamheidsteam

Peter WuytsMet Peter Wuyts krijgt het team duurzaam ondernemen van Voka Vlaams-Brabant een nieuw gezicht. Samen met Bie Gielen, Kristien Depraetere en Sophie Dings vormt hij het aanspreekpunt voor bedrijven en organisaties met vragen of uitdagingen rond duurzaam ondernemen.

Wil je contact opnemen? Mail naar duurzaamondernemen.vb@voka.be

Contactpersoon

Bie Gielen

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Proximus