Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Recordaantal Oost-Vlaamse ondernemingen werkt samen met Voka aan inclusief hr-beleid

Recordaantal Oost-Vlaamse ondernemingen werkt samen met Voka aan inclusief hr-beleid

  • 24/03/2023

Door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt zetten ondernemingen steeds sterker in op een hr-beleid waarbij elke vorm van discriminatie gebannen wordt. Een recordaantal van 123 Oost-Vlaamse bedrijven werkt aan een inclusiever hr-beleid via het Welt-programma van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. 

WELT

Steeds meer werkgevers zetten actief in op een inclusieve werkomgeving. Een recordaantal van 120 Oost-Vlaamse ondernemingen voert momenteel een actieplan uit in het kader van Welt, het hr-programma van Voka. Voka begeleidt de deelnemende bedrijven om stap voor stap te komen tot een inclusievere werkplek.


Het Welt-programma start met een uitgebreide scan via een wetenschappelijk verantwoorde methodiek die is ontwikkeld door Antwerp Management School (AMS). De scan  brengt de hr-situatie in het bedrijf in kaart. Nadien worden werkpunten gedetecteerd en wordt er samen een actieplan opgesteld waarmee de ondernemingen concreet aan de slag gaan. In een lerend netwerk komen de hr-verantwoordelijken van verschillende bedrijven regelmatig bij elkaar om naar elkaar te luisteren en goede praktijken uit te wisselen.


De actieplannen van alle Welt-deelnemers werden geanalyseerd door AMS. Daaruit blijkt dat Vlaamse ondernemingen prioritair inzetten op: opleidingsbeleid verbeteren, leidinggevenden ondersteunen en communiceren over de bedrijfscultuur.
 

“Zin hebben om te werken is vandaag het belangrijkste criterium dat werkgevers hanteren om kandidaten aan te werven. Ondernemingen hanteren daarbij steeds meer een open blik en gooien alle vooroordelen rond geslacht, leeftijd, afkomst, taal en handicap overboord. Op die manier leveren ondernemingen een grote bijdrage aan een inclusievere samenleving” zegt Arne Oosthuyse, directeur arbeidsmarkt bij Voka Oost-Vlaanderen.

Adient trekt resoluut de kaart van inclusiviteit

Adient uit Assenede, de zetel-toeleverancier van Volvo Car Gent,  is momenteel samen met Voka een actieplan rond inclusie aan het uitvoeren. Ze zetten in het bijzonder in op inclusief rekruteren van mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.

foto adient 1

“Meer dan ooit willen mensen een job met betekenis”, getuigt Herlinde De Cuyper, HR-professional bij Adient Belgium.  “Ze toetsen hierbij hun eigen waarden, normen en drijfveren af met die van hun werkgever.“


“Bovendien leven we in een wereld waar meer en meer de focus gelegd wordt op welzijn en welbevinden. Daarom richten we ons bij Adient op een duurzame tewerkstelling met aandacht voor gezondheid, ergonomie, duurzaamheid, diversiteit, equity en inclusie. Deze pijlers weerspiegelen zich ook in ons HR-beleid en ons gezondheids- en welzijnsbeleid #Gezondheidwerkt. Bovendien spelen ook onze leidinggevenden en andere mentoren een grote rol om ieders talent te ontgrendelen en hen te begeleiden in het waarmaken van hun aspiraties. Door diversiteit, equity en inclusie te omarmen zorgen we ervoor dat onze medewerkers gemotiveerd kunnen werken in een vertrouwelijke omgeving waar ruimte is voor groei.”

Boostday voor inclusie

Adient Belgium maakt werk van haar inclusieve ambities via 'boostdays' waarin de  verbinding gemaakt wordt met mensen die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ook zette het bedrijf in op een meer inclusieve branding om diverse doelgroepen te bereiken.

foto adient

“Door het organiseren van Nederlandstalige lessen zijn we er in geslaagd om ook bij onze eigen medewerkers drempels te verlagen. Daarenboven namen we deel aan een panelgesprek om ervaringen uit te wisselen en andere organisaties te inspireren over diversiteit en voornamelijk inclusie,” vertelt De Cuyper.

Krappe arbeidsmarkt

Ondernemingen die de diversiteit van de samenleving het beste weerspiegelen, behalen de beste resultaten. Dat is aangetoond door een onderzoek van McKinsey: diverse organisaties hebben 36% meer kans op succes dan niet diverse organisaties. 
De krapte op de arbeidsmarkt dwingt werkgevers om anders na te denken over hr-beleid. Uit een recente Voka bevraging blijkt dat 9 op de 10 ondernemingen erg moeilijk geschikt personeel vindt. Het personeelsprobleem zal de komende jaren nog verergeren. Dat ligt grotendeels aan de vergrijzing van de bevolking. 
Voka realiseert het Welt-programma met de financiële steun van ESF.
 

logo ESF