Skip to main content
  • Nieuws
  • Raf Vansweevelt (CFO Bofrost): “Blijven evolueren is de boodschap”

Raf Vansweevelt (CFO Bofrost): “Blijven evolueren is de boodschap”

  • 31/03/2021

Wouter Goris van het netwerk Vitaliteit vraagt Raf Vansweevelt, voorzitter van het netwerk Financieel Beheer en CFO van Bofrost, hoe je in deze tijden je bedrijf financieel gezond houdt. 

Raf Vansweevelt (CFO Bofrost)
        Raf Vansweevelt (CFO Bofrost)

“Ga doordacht te werk en houd rekening met de mogelijke impact na corona. Toch raad ik aan niet té voorzichtig te zijn want je bedrijf moet blijven evolueren. Werk aan je investeringsbeleid zodat je zo snel mogelijk weer op kruissnelheid bent.”


Wat is de prioriteit als er een geldtekort dreigt?

Zorg er eerst voor dat je corebusiness terug rendeert. Zodra dat weer oké is, richt je je best op vernieuwende projecten. Dat is belangrijk om relevant te blijven. En denk dan aan de verdere toekomst, die weer investeringen vergt om door te groeien.”


Hoe trotseerde Bofrost de coronacrisis?

“We stelden van bij het begin een strategisch plan op. Corona was voor iedereen een onbekende parameter, maar we wilden euvels vermijden. Het management besprak wekelijks de prioriteiten en nodige maatregelen. Die legden we dan voor aan de leidinggevenden van alle filialen om te beslissen hoe we ze operationeel zouden uitvoeren. De verslagen van die meetings stuurden we vervolgens één op één, zonder te censureren, door naar de vakbonden.”

“In ons netwerk praat je vrijuit over je ervaringen en vraagstukken. Dat creëert een band. Leden van ons netwerk contacteren elkaar ook buiten onze vergaderingen”


Jullie staan dus op transparantie?

“Uiteraard. Wij hebben geen productieapparaat. Onze verkopers creëren onze omzetcijfers. Snel reageren, verantwoordelijkheid opnemen, een glasheldere visie bieden, … Het helpt om het welzijn van ons personeel op punt te houden. We investeerden het afgelopen jaar massaal in coronapreventie. Van maskers en handgels tot extra ondersteuning in de verkoop en de logistiek. Om alles coronaproof te houden, moesten veel medewerkers hun dagelijkse werking aanpassen. Nu ik hier trouwens even de kans heb, wil ik hen nogmaals oprecht bedanken voor hun inzet en volharding, in naam van het volledige management.”


Wat maakt het netwerk Financieel Beheer zo waardevol?

“We behandelen actuele onderwerpen en spelen in op de leefwereld van de deelnemers, samen met experts. De stuurgroep zorgt voor een gedifferentieerd en actueel programma: coronagerelateerde onderwerpen uitgewerkt met een externe preventiedienst, maar ook cybercriminaliteit, autofiscaliteit, het sociaaleconomische aspect van ondernemen, enz. Onze werkgroep is redelijk heterogeen: allemaal financieel verantwoordelijken maar op verschillende niveaus. Het hoofd van de boekhouding. Een administratief of financieel directeur. Iemand die wat meer hr-gericht werkt. Ook daar houden we rekening mee. We willen ieders honger stillen en open gesprekken mogelijk maken. We denken kritisch na en houden onszelf een spiegel voor. Zo gaan we met ons netwerk zeker de juiste richting uit.”

Contactpersoon

Sara Davidson

Senior coördinator Netwerken

Artikel uit publicatie