Skip to main content
  • Nieuws
  • Raad van Advies: "Soms geven ze je een schop onder je kont, maar achteraf besef je dat ze gelijk hebben"

Raad van Advies: "Soms geven ze je een schop onder je kont, maar achteraf besef je dat ze gelijk hebben"

  • 29/04/2019

Ingrid Festjens is zaakvoerder van Automaterialen R.S.M., een tweede generatie familiebedrijf. In een steeds complexer wordende markt probeert ze een gezonde groei te realiseren voor haar bedrijf en zich innovatief aan te passen aan de noden van de markt. Een jaar geleden besloot Ingrid om een Raad van Advies op te richten om haar ondernemende ideeën af te toetsen op ervaren mede-ondernemers. Bart Balis is zaakvoerder van Brouwland, de internationale vak- en groothandel voor mensen met een passie voor bier brouwen en wijn maken. Met zijn jarenlange ondernemerservaring tracht Bart te fungeren als klankbord voor andere ondernemers en deelt hij zijn expertise in verschillende Raden van Advies. Bart is tevens voorzitter van C.E.O.-Limburg.

dubbelitv
Bart Balis (Brouwland) en Ingrid Festjens (RSM Automaterialen) wisselen ervatingen uit.

 

Hoe is uw Raad van Advies ontstaan?

Ingrid: "Ik had de indruk dat ik het niet meer allemaal alleen kon behappen. Ik had wel ideeën, maar die waren nooit compleet en dat zwakte dan weer af in de loop van de tijd. Ruim een jaar geleden kreeg ik vanuit Voka de vraag waarom ik nog geen Raad van Advies had. Mijn vader was wel een heel goede sparringpartner voor mij maar de sector heeft de laatste tien jaar een enorme evolutie doorgemaakt. Je kan netwerken, maar dan ga je nooit zo diep." 

"De vertrouwelijke omgeving creëert ruimte om dingen te bespreken die je niet zomaar met andere collega ondernemers bespreekt"

Bart: "Ingrid is inderdaad goed een jaar geleden met de vraag gekomen om in haar raad te zetelen. Ondertussen zijn we al vier keer samengekomen. Zelf heb ik ook al twee jaar een Raad van Advies. De vertrouwelijke omgeving creëert ruimte om dingen te bespreken die je niet zomaar met andere collega ondernemers bespreekt."

Hoe begin je dan aan het opstarten van zo’n Raad van Advies?

Ingrid: "De eerste stap zetten was niet simpel. Ik ben op zoek gegaan naar profielen die mij als ondernemer konden versterken. Via Voka ben ik dan bij Bart terechtgekomen. Ik ben bij Brouwland op bezoek geweest en na dat eerste gesprek is de Raad van Advies voor een eerste keer samengekomen."

Bart: "Veel ondernemers hebben schrik om andere ondernemers hiervoor te benaderen. Ze denken: waarom zouden die in godsnaam naar mijn bedrijf komen? Dat moet je niet doen. Het is heel makkelijk om zulke ondernemers binnen te halen, je moet het ze gewoon vragen. Heel veel mensen zijn bereid om andere ondernemers te helpen. Je moet het wel voorbereiden, je moet je verhaal verkopen en er een faire vergoeding tegenover stellen in lijn met de complexiteit van het bedrijf en de profielen die je binnen haalt." 

Kende je jouw verschillende adviseurs al lang?

Ingrid: "Twee van de drie adviseurs kende ik al lang op professioneel vlak, maar als je moet vragen of ze in jouw Raad van Advies willen zetelen, was dat toch moeilijk. Ik heb met elke adviseur een individueel gesprek gehad, met wat knikkende knieën. Ik kon het alleen maar vragen. Ik vond dat ze alle drie heel gecharmeerd overkwamen."

Bart: "De samenstelling van je Raad van Advies is cruciaal. Niet je buurman, geen enkele leverancier, geen enkele (potentiële) klant,… want anders krijg je heel snel belangenconflicten." 

Is er een bepaalde rolverdeling tussen de adviseurs vandaag?

Ingrid: "Eén van de adviseurs is voorzitter van de Raad van Advies. Ook voor hem is het de eerste keer in een Raad van Advies en hij is al meteen voorzitter."

Bart: "De bedoeling moet zijn dat de voorzitter de vergadering wat voorbereidt en ervoor zorgt dat alle partijen van de raad van advies aan het woord komen. Als hij voelt dat iemand iets wil vertellen, dan modereert hij dat. Je moet daarnaast ook inbouwen dat je ten laatste na 18 tot 24 maanden de adviseurs evalueert. Je moet eigenlijk nadenken of je nog voldoende meerwaarde en feedback krijgt waar je iets mee bent."   

Je hebt nu ongeveer een jaar een Raad van Advies. Wat zijn de belangrijkste lessen die je hebt  geleerd?

Ingrid: "Dat ik beter en dieper nadenk over de dingen die ik wil doen en hoe ik ze ga doen. Ik maak tijd om aan mijn zaak te werken. De ervaringen die de adviseurs binnenbrengen is een absolute meerwaarde. Soms geven ze je ook een schop onder je kont, maar achteraf besef je dat ze gelijk hebben. Een Raad van Advies helpt je heel sterk met het analyseren en voorbereiden van de volgende stappen, waardoor die ineens ook behapbaar worden. Anders kijk je aan tegen een berg. Je wordt ook verplicht om aan je zaak te werken, er zit constant een positieve druk op mij."

"Soms geven ze je ook een schop onder je kont, maar achteraf besef je dat ze gelijk hebben"

Bart, jij hebt zelf ook een Raad van Advies. Herken je dit verhaal van Ingrid?

Bart: "Wij zitten misschien wel een fase verder, maar in elke bedrijfsfase heb je scharniermomenten waarvoor je externe sparringpartners kan gebruiken. Hoe groter je onderneming wordt, hoe beter je beslissingen moeten onderbouwd worden omdat de risico’s ook groter worden. Dan is voldoende objectiviteit en een voldoende brede en onafhankelijke visie van anderen zeker zo belangrijk."

Zijn er nog dingen die je zonder een Raad van Advies misschien niet had gedaan?

Bart: "Je gaat dingen veel dieper bestuderen en onderbouwen omdat je ze wel moet voorleggen. Het is telkens een soort van mini-examen dat je moet doen voor uw raad van advies. Dat verscherpt de beslissingen en dat professionaliseert en verbetert uw rapportering."

Ingrid: De gebreken die je onderneming heeft worden plots wel zichtbaar. Als je daar nooit bij stilstaat dan krijg je bedrijfsblindheid. Adviseurs hebben een frisse kijk op je bedrijf. 

Bart: "Objectiviteit en assertiviteit zijn belangrijk. Je moet geen ja-knikkers hebben in je Raad van Advies. Je moet vooral ondernemers of managers hebben die kritisch durven zijn. Het gaat niet over kritiek geven, maar om samen opbouwen."

Durf je te stellen dat je dankzij een Raad van Advies sneller stappen kan zetten?

Ingrid: "Absoluut! Ik durf sneller stappen zetten en mijn ambitie bijschaven. Ik ga ook anders denken vooral. De raad legt me op wat we gaan doen, en dan wil je dat toch halen. Dat werkt motiverend (totaal anders geformuleerd). Ze laten je een spiegel voorhouden en je wordt voortdurend uitgedaagd."

Bart: "Een Raad van Advies breidt ook je netwerk weer uit. Soms kan een adviseur naar zijn netwerk verwijzen om zaken te versnellen. Als je als ondernemer alleen op je eilandje zit dan zit je maar te denken waar je te rade moet gaan."

Een Raad van advies voor uw bedrijf?

Waar ga je op zoek naar adviseurs? Hoe gebeurt de organisatie van zo’n Raad? Voka-KvK Limburg begeleidt ondernemingen in de opstart van hun Raad van Advies. Naast de installatie en opstart van uw Raad, begeleiden we deze gedurende zijn eerste werkingsjaar. Meer info vind je hier of neem contact op met Carolien Houbrechts, Adviseur Eigenaars-Ondernemers, carolien.houbrechts@voka.be.
 

Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo