Skip to main content
  • Nieuws
  • PXL – Voka Young & Strong als hefboom voor jong ondernemerschap

PXL – Voka Young & Strong als hefboom voor jong ondernemerschap

  • 30/10/2019

Het Young&Strong netwerk van Voka – KvK Limburg en Hogeschool PXL organiseert een driedaagse NextGen Bootcamp voor kinderen van ondernemers. Bedoeling is deze jongeren samen te laten ontdekken of en hoe  ze met ondernemerschap bezig willen zijn. “We voelden dat er nood was aan een dergelijk begeleidingstraject. Opgroeien als zoon of dochter van een ondernemer is niet evident, een eigen weg zoeken binnen deze wereld zo mogelijk nog moeilijker,” aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg en Ben Lambrechts, directeur van Hogeschool PXL.

 

PXL-Voka Young & Strong zag begin dit jaar het levenslicht. Door middel van een jaarprogramma met niet-curriculaire activiteiten wilt het jongeren op een laagdrempelige manier klaarstomen voor het ondernemerschap. “Daarnaast krijgen de jongeren meteen de kans om te leren netwerken én een eigen netwerk uit te bouwen, wat niet onbelangrijk voor toekomstige ondernemers”, stelt Leten.

Opgroeien in ondernemende familie

Het NextGen Bootcamp richt zich specifiek op jongeren die opgegroeid zijn in een ondernemende familie. De verwachting is vaak dat hun interesses naadloos aansluiten bij  de activiteiten van het familiebedrijf en ze hier op termijn dan ook mee instappen. Een zware last om te dragen voor velen en daarom is een goede voorbereiding noodzakelijk. Johann Leten: “Als je weet dat familiebedrijven 78% van het Limburgs ondernemerslandschap vormen, is het logisch dat wij de continuïteit van deze bedrijven proactief ondersteunen. Momenteel realiseert slechts 30% van de familiebedrijven een succesvolle overdracht naar de tweede generatie. Bij de derde generatie blijft minder dan 10% overeind.”

"De rode draad is bruggen bouwen tussen jongeren en ondernemers."

Binnen het jaarprogramma van Young & Strong ligt de focus op leadership, technologie en creativiteit, waarbij bruggen bouwen tussen jongeren en het ondernemerschap de rode draad is. “Naast de academische meerwaarde van het programma is het voor ons cruciaal om drempels te verlagen. Drempels naar het ondernemerschap, maar zeker ook drempels naar het uitwisselen van ervaringen onderling. We zijn ervan overtuigd dat dit traject dit faciliteert en jongeren helpt bij hun persoonlijke ontwikkeling,” besluit Ben Lambrechts, directeur van Hogeschool PXL.
 

Contactpersoon

Sara Weerts

Coördinator Young & Strong

Circuit Zolder