Skip to main content
  • Nieuws
  • Plato deelnemer Ginstberg: vier generaties Oost-Vlaams bronwater

Plato deelnemer Ginstberg: vier generaties Oost-Vlaams bronwater

  • 27/08/2018

Ginstberg is puur bronwater, made in Oost-Vlaanderen. Het borrelt op in Oosterzele, aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Tegenwoordig vind je het spuitwater overal, van retail tot restaurant, in glas en in plastic. Een gesprek over innoveren met Evi Van de Velde, vierde generatie, die samen met haar man Niko Claeys het familiaal bedrijf leidt. 

 

Ginstberg

“In het begin hield mijn papa me tegen om in de zaak te stappen. De drankenhandel was volgens hem een mannenbastion. Zijn plan B? De zaak stopzetten. Maar nadat zijn rechterhand het bedrijf verliet, ging mijn man, Niko, aan de slag bij Ginstberg. Enkele jaren later voelde mijn vader dat het tijd was om het bedrijf over te laten en stak hij zijn plan B in de kast. De voorwaarde was dat ik erbij zou komen.”

Huisje, tuintje, kindje en bedrijfje

“Ik was toen al 8 jaar actief bij een financieel planner. Mijn man en ik waagden de stap. We werken nu veel meer, maar toch kunnen we er meer zijn voor onze kinderen. Aangezien we vlak naast het bedrijf wonen, starten we bijvoorbeeld om 5.45 uur terwijl de kinderen nog slapen. Eenmaal ze wakker zijn, zitten we samen aan de ontbijttafel.”

“Als je samen met je man aan het roer van een bedrijf staat, zijn drie zaken heel belangrijk: overleg, elkaars sterktes benutten en duidelijke afspraken. Niko neemt de eindbeslissingen en ik zorg voor de uitvoering ervan.”

Water van eigen merk en hervulbaar

“Tegenwoordig hebben mensen altijd een flesje water bij de hand. Na de overname investeerden we dan ook meteen in  de  ontwikkeling van onze wegwerpverpakking. Hiermee zetten we onze eerste stappen richting de retail. Ons productgamma breidt nog altijd uit. Sommige scholen verbieden echter al kleine plastic flesjes. Ze verwachten dat kinderen een drinkbus meebrengen. Onze waterzak van 10 liter in een doos met tapkraantje biedt hierop een antwoord. De doos wordt gerecycleerd, enkel de plastic zak gaat bij het restafval.” 
 “Sinds kort hebben we ook een hervulbare plastic fles van 1 liter die onder het statiegeld waarborgsysteem valt. Hiermee zijn we de eerste op de Belgische markt. Deze ergonomische, lichte, niet-breekbare verpakking speelt in op de wensen van de zorgsector, in het bijzonder voor verpleegkundigen en het logistiek personeel.”

Plato als klankbord 

“In 2015 schreef ik mij in voor het Plato traject Toeleveranciers Retail. Het  leek mij goed om onze ideeën af te toetsen bij andere ondernemers in retail. Ook praktische vragen over bijvoorbeeld het arbeidsreglement en de aankoop van reinigingsmateriaal kon ik aan de groep stellen. Dankzij hun input benaderden we de retail en beslisten we om (nog) niet op Centrale te gaan. We groeien op ons tempo.”

 

Wil je net als Evi ideeën aftoetsen bij andere bedrijfsleiders die leveren aan de retail?

Kom op 27 september naar Lidl in Merelbeke, kom te weten op basis van welke criteria een aankoper beslist om uw product al dan niet in huis te nemen en krijg meer info over Plato.

Info & inschrijvingen via deze link.

Plato is een lerend netwerk van ondernemers die maandelijks samenkomen om kennis en ervaringen te delen.