Skip to main content

Place Préférée: Paul Stesssens

  • 18/09/2019

Voor de Placé Préférée van deze maand trokken we met Paul Stessens van De Kringwinkel Hageland naar de ‘Celismolen’ in Hoegaarden. Paul wandelt en fietst daar al meer dan 20 jaar regelmatig langs, meestal met zijn vrouw, soms alleen.

Foto's: Dirk Leemans

Paul: “De Celismolen is voor mij een plaats om even stil te staan, naar het water van de Gete te kijken en te mijmeren. Ik woon hier vlakbij sinds eind 1997. Ik heb de toestand voor én na de restauratie van het waterrad (2011) en het molengebouw zien veranderen. Er wordt hier blijkbaar al waterkracht geoogst sinds de 14de eeuw. Da’s al bijna 700 jaar dat men hier met hernieuwbare energie bezig is! Sinds een bezoek aan de molen tijdens een opendeurdag besef ik dat we, om groene elektriciteit te maken, heel veel samengebalde natuurkracht nodig hebben. Als je daar op de brug staat, voel je die waterkracht bonken. En ja, dat maakt een beetje lawaai in de voor de rest stille omgeving.”

“Laatst dacht ik: als we tegen 2050 klimaatneutraal willen zijn, dan gaan we zeker ook zwaar moeten inzetten op het oogsten van windkracht. Ook hier bij ons in de streek. En ik vraag me dan af of de mensen over 700 jaar ook naar die windmolens zullen kijken, zoals ik naar de Celismolen. En zouden ze er dan ook af en toe zo één uit onze tijd restaureren?”

Paul en molen

Heb je ook een Place Préférée in Vlaams-Brabant?

Neem ons mee naar jouw favoriete plek in Vlaams-Brabant en verschijn in één van onze volgende edities.

Laat het ons weten via communicatie.vb@voka.be!

Proximus
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad