Skip to main content
  • Nieuws
  • Pas op met valse facturen en malafide reclameronselaars!

Pas op met valse facturen en malafide reclameronselaars!

  • 22/03/2017

Voka – KvK Limburg waarschuwt voor een golf van fraude die momenteel onze Limburgse ondernemingen treft. Het gaat om twee soorten fraude: valse facturen in de brievenbus én een malafide reclameronselaar die de laatste weken erg actief is. Voor de valse facturen gebruiken malafide organisaties de namen ‘Office Software Direct’ en ‘Office Smart’. ‘EU Business Register’ is de naam waarmee malafide reclameronselaars bedrijven geld afhandig proberen te maken.

fraudeWat de valse facturen betreft geeft Voka – KvK Limburg de raad om alle binnenkomende facturen extra te laten controleren door de dienst boekhouding én de ondernemer. Een foutieve betaling is immers snel gebeurd en het geld zie je daarna nooit meer terug.

Malafide reclameronselaars

Malafide reclameronselaars te snel af zijn, is een stuk moeilijker. EU Business Register is al sinds medio september actief, en slaagt er op een zeer slinkse manier in om medewerkers van bedrijven documenten te laten ondertekenen.

 

Documenten worden meestal toegestuurd via mail met de vraag om de bedrijfsgegevens aan te vullen. Onderaan staat in hele kleine letters vermeld dat bedrijven bij  invulling van het document vervolgens vast hangen aan een contract van 3 jaar met een kost van jaarlijks € 995.

Dubbel controleren

Voka – Kamer van Koophandel Limburg raadt haar leden aan om facturen dubbel te controleren en niets te ondertekenen. Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – Kamer van Koophandel Limburg, vult aan: “Maak steevast een klacht bij de FOD Economie, bij ons en bij de politie indien u telefonisch of via een schrijven gecontacteerd wordt. Dit loont! Deze aanpak heeft  al herhaaldelijk zijn vruchten afgeworpen. In het geval van reclameronselaars heeft het al geleid tot veroordelingen. We kunnen dus niet genoeg benadrukken om bij ieder contact een klacht neer te leggen. Samen kunnen we de malafide organisaties het leven zuur maken.”

 

Een lijst van malafide reclameronselaars is ook terug te vinden op de website van de FOD Economie.