Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Parlementslid Carla Dejonghe (Open Vld) loopt stage in woonzorgcentrum De Wyngaert

Parlementslid Carla Dejonghe (Open Vld) loopt stage in woonzorgcentrum De Wyngaert

  • 28/08/2020

Net zoals in alle parlementen, evalueert ook het Brussels Parlement de beleidsmaatregelen die werden genomen naar aanleiding van de coronacrisis. Het is belangrijk om hieruit lessen te trekken voor de toekomst. Dit geldt vast en zeker voor de woonzorgcentra. “Toen Voka me in het kader van hun zomerstages de kans bood om in woonzorgcentrum De Wyngaert de zaken eens van nabij te bekijken, greep ik deze met beide handen”, dat schrijft Carla Dejonghe over haar Voka-stage. Lees hier haar verslag.

Reeds bij het binnenkomen, besefte ik hoe de veiligheidsmaatregelen strikt werden nageleefd: mondmaskers, handen ontsmetten, aanmelden in een register… En iedereen had dadelijk Unique, mijn assistentiehond in opleiding, in het oog.

Ik kreeg allereerst een algemene uitleg over de Armonea-groep. De groep telt 85 woonzorgcentra en residenties met zo’n 6.400 medewerkers . Ze vinden het belangrijk dat mensen zich er thuis voelen, elke dag kunnen genieten, een uitstekende zorg krijgen, maar ook contact kunnen houden met de buitenwereld. Gelukkig kenden ze tijdens de coronacrisis geen enkele besmetting en beschikten ze over voldoende personeelsleden. Voordeel van zo’n grote groep is natuurlijk dat dadelijk mensen kunnen ingezet worden om medisch materiaal en personeel te coördineren. Er was dan ook nooit een gebrek aan mondmaskers, noch ontsmettende gel.

De Wyngaert telt twee afdelingen: een open en een beschermde. Ik kreeg een rondleiding door beide en zo zag ik de ‘levensverhaalkastjes’ die dementerende mensen de weg naar hun kamer helpen te vinden, de visuals op deuren en de wensboom, die bijvoorbeeld maakte dat één van de inwoners nu kippen mag houden in de tuin. Het WZC heeft heel wat referentiepersonen die specialist zijn in een bepaald gebied zoals bijvoorbeeld diabetes, palliatieve zorg… De directie herhaalt regelmatig aan het personeel: “Vergeet het niet: jij komt hier werken, maar de mensen zijn hier thuis!”

Tijdens de middag hielp ik mee eten geven. Bij mijn linkerbuur lukte dit beter dan bij mijn rechter. Het neemt veel tijd in beslag om iemand een bord te laten leegeten. Ik kan begrijpen dat ze hiervoor met vrijwilligers werken. Maar iedereen doet het met de glimlach op het gezicht. Er is keuzemogelijkheid van menu. En tevens is er voor sommigen fingerfood om ze zo lang mogelijk zelfstandig te laten eten. En Unique, die zorgde ervoor dat alle rijstkorreltjes netjes onder tafel opgeruimd werden.

Na de lunch ging ik met Unique enkele rusthuisbewoners begroeten. De directrice had tranen in de ogen toen ze zag hoe sommige bewoners openbloeiden, gewoon door de aanwezigheid van mijn zwarte viervoeter. Zo was er een dame, die nooit enige emotie toont of praat, maar die nu zachtjes Unique streelde en haar ondertussen vertelde hoe lief ze haar vond. Voor vele bewoners waren de afgelopen maanden een zeer moeilijke periode omwille van het weinige bezoek. En als er bezoek kwam, was het niet altijd makkelijk om elkaar te verstaan met de panelen. Gelukkig werden er ook tablets ingezet.

’s Namiddags was het dan tijd voor geheugenspelletjes. Een spelbord met vragen over oude liedjes, uitdrukkingen en heel wat andere weetjes om het geheugen wat op te frissen. En dat lukte vrij aardig. Met enthousiasme speelden een tiental inwoners mee.

Na een afsluitend gesprekje, trok ik weer huiswaarts. De inwoners zagen vooral Unique met spijt vertrekken. Een boeiende en leerrijke ervaring! De personeelsleden van De Wyngaert verdienen echt wel een dikke pluim voor het fantastische werk dat ze leveren, zeker in deze uitdagende tijden.

Contactpersoon

imu - vzw - Recupel
Proximus
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice