Skip to main content
  • Nieuws
  • Pantarein Publishing tilt duurzaam ondernemen naar een hoger niveau

Pantarein Publishing tilt duurzaam ondernemen naar een hoger niveau

  • 08/04/2020

Een bijna-energieneutraal kantoor (BEN-kantoor) wordt de Europese norm voor nieuwbouwkantoren vanaf 2021. Pantarein Publishing uit Haacht geeft alvast het goede voorbeeld. Met hun vernieuwde kantoor in houtskeletbouw klopten ze af op het E-peil E7.

Tekst: Liesbeth Corthals / Foto's: Studio Dann

Pantarein Publishing maakt al 15 jaar hoogwaardige content over duurzaam ondernemen en innoveren voor bedrijven, overheden en kennisinstellingen. “Duurzaamheid is de rode draad doorheen ons werk, maar we willen ook een duurzame, toekomstgerichte onderneming en werkgever zijn”, vertelt zaakvoerder Katelijne Norga. “Een engagement dat we al enkele jaren officieel vastleggen in het kader van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Daarvoor gebruiken we de Sustainable Development Goals van de VN als leidraad.”

pantarein

Hout en zonnepanelen

Toen het twintigkoppig team van contentstrategen, (eind)redacteurs, wetenschappers, vormgevers, projectleiders en procesbegeleiders aan uitbreiden dacht, stond duurzaamheid uiteraard bovenaan de agenda. “Houtskelet leek ons het meest geschikte materiaal om energiezuinig te bouwen”, gaat Katelijne Norga verder. “De isolerende eigenschappen van hout zijn immers veel beter dan die van andere bouwmaterialen zoals beton of staal. Bovendien is het een droge bouwmethode: we hoefden geen duizenden liters water te gebruiken voor metsel- en pleisterwerken, en er waren geen extra stookkosten nodig om het bouwvocht daarna te onttrekken.” Dankzij de 40 zonnepanelen op het dak en de warmtepomp kan Pantarein Publishing voorzien in haar eigen energiebehoeften en bekomen ze een E-peil dat beduidend beter scoort dan de vooropgestelde eisen voor een kantoorgebouw. “Daar zijn we best fier op”, zegt Katelijne Norga. “De bijkomende aansluiting op het gas- en elektriciteitsnet dient enkel om eventuele tekorten op te vangen, aangezien we geen batterijcapaciteit hebben.”

Werk aan de winkel

Duurzaam bouwen. Katelijne Norga zou het alle ondernemers aanradenpantarein, al maakt ze enkele kanttekeningen: “Ook al moet duurzaam bouwen volgend jaar de norm zijn, in 2018-2019 was dat nog niet het geval. Energiebewust bouwen vraagt om expertise en dieptekennis. Kennis die nog niet altijd aanwezig was bij de bouwprofessionals. Vaak moesten we zelf op zoek naar andere duurzamere opties, bv. voor de kantoorinrichting. Mijn tip? Spreek van in het begin je verwachtingen over duurzaam (ver)bouwen duidelijk uit, zodat deze kunnen opgenomen worden in de kostenraming. Duurzaamheid hoeft niet uitzonderlijk duur te zijn, al hangt er soms wel een prijskaartje aan dat je liefst op voorhand kent. Op die manier vermijd je onaangename verrassingen. Ook gezond verstand en een goede werfopvolging zijn cruciaal.”

Het uiteindelijke resultaat staat er. Letterlijk en figuurlijk. Het plaatje klopt vandaag helemaal. We kunnen onszelf nu ook aanhalen als schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Iets wat onze geloofwaardigheid en het vertrouwen in onze kennis over dit onderwerp alleen maar ten goede komt. Werken vanuit een aangenaam, licht en ruim kantoor: ons hele team voelt zich hier als een vis in het water.”

Duurzaamheid is de norm

Duurzaam bouwen is één. Duurzaam ondernemen gaat verder. “Ons BENkantoor is maar één van onze actiepunten. Zo stimuleren we ook duurzaam woon-werkverkeer door regionaal te rekruteren. Bij de uitbreidingsplannen werd even geopperd om richting Leuven te trekken. Een idee dat we al snel hebben opgeborgen toen we merkten dat onze medewerkers zich daarvoor verder moesten verplaatsten. Dit zou niet bepaald bevorderlijk zijn geweest voor de work-lifebalans en nog minder voor onze ecologische voetafdruk. 85% van onze medewerkers woont nu op minder dan 10 km van ons gebouw. 65% komt met de fiets. Wij investeren dan ook niet in salariswagens, maar wel in elektrische bedrijfsfietsen. We trekken de duurzame lijn ook verder naar de aankoop van kantoormateriaal. We serveren dagelijks lokaal fruit aan onze medewerkers. We drinken kraantjeswater en printen alleen wat echt nodig is. Als teamactiviteit deden we vrijwilligerswerk voor Natuurpunt en we sloegen aan het bakken om geld in te zamelen voor Minor-Ndako, een organisatie uit Anderlecht die kwetsbare kinderen en jongeren opvangt.” Al deze inspanningen werden vorig jaar nog beloond met een positieve evaluatie van Voka. “In 2020 leggen we de lat opnieuw wat hoger met tien nieuwe acties en projecten!”

pantarein

Kennis delen

“Duurzaam en vooral vooruitziend ondernemen is op alle vlakken goed voor ons bedrijf en voor onze mensen”, besluit Katelijne Norga. “Het levert ons pertinente voordelen. We willen nu ook andere bedrijven helpen om te profiteren van de nieuwe kansen die duurzaam ondernemen biedt. Dat doen we via SUSANOVA, ons mediaplatform over duurzaam ondernemen en innoveren in Vlaanderen.”

Contactpersoon

Astrid De Man

Duurzaam Ondernemen

Proximus

Artikel uit publicatie

ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad